gezipaylasim

2 Çocukla Arabayla Yunanistan Turu

2015 yılı  hayatımıza büyük bir güzelliği daha getirdi. İkinci çocuğumu da sağlıkla kucağıma aldım. Aldım almasına da, yoğun geçen bir hamilelik, doğum, doğum sonrası, evde tempomuzun artması derken yorulan bedenlerimizde şarj ihtiyacı had safhaya erişti. Eh, bizim şarj olma  gezmek, yeni yerler görmek üzerine…

Evde biri 5.5 aylık bebek, biri 4 yaşında iki çocuk olunca,  yaz tatili kapıya gelip çatmadan evvel insanların üzerinde fikir birliği yapmışcasına bana söylediği “Eeee bu sene tatili unut, bebekle tatil, çocukla tatil  olmaz. Hele yurt dışı tatili , hele sizin aksiyon dolu tatilleri? Aklına bile getirme, en fazla gidersin herşey dahil bir otele, bakma o bile çok yorucu , çocukla gezmek imkansız” sözlerini kulak arkası edip, eşimi ikna edici bir planla karşısına çıktım:)  Daha evvel adaları ile tanıştığımız Yunanistan’ı bu sefer anakara’dan gezmeyi  kafamıza koyduk…

hudutselfie

İpsala Hudut’ta beklerken biz:)

 

YUNANİSTAN GEZİ SÜREMİZ, GEZİ ROTAMIZ

Arabayla Yunanistan turu  için  gezi süremizi 10 gün olarak belirledik ve aşırı kalabalıkları aşmak adına Ramazan Bayramı’nın birinci gününden başlattık, dönüşümüzü ise Pazartesi gününe özellikle denk getirdik. İyi ki de böyle yapmışız, bu kararımız sınır kapısında bize sıra beklememek olarak geri döndü 🙂 Rotamız ise İstanbulKavala (1 gece) – Halkidiki Sithonia Yarımadası (5 gece ) – Taşöz (Thassos) Adası (3 gece) –Dedeağaç (Alexandroupoli) ( 1 gece) -İstanbul dönüş şeklinde idi. Ayrıntılı incelemek isteyenler ekli haritada Yunanistan rotasını inceleyebilir, büyütme küçültme yapabilirler:)

[scribblemaps mapid=”arabaylayunanistan” width=”700″ height=”600″ marker=”1″ drag=”1″ zoom=”1″ legend=”1″]

 

Sürekli yollarda olmamak, araba kullanmamak adına, rotamızdaki Kavala ve Alexandroupoli gezilerimizi konaklamalı planladık. Bu bizi gezimiz esnasında oldukça rahatlattı.

Rotaya Selanik, İskeçe ve daha bir çok yeri, çocukları çok fazla zorlayabileceğimizi düşünerek özellikle almadık.

 

NEDEN ARABAYLA ? NEDEN YUNANİSTAN TURU ?

En önemlisi minik kızımızın ilk uzun seyahati. Oğlumuz da  henüz küçük, 4 yaşında.  Gerektiği yerde duraklayabilmek, gittiğimiz yerde rahat gezebilmemiz ya da aniden geziyi sonlandırmamız gerekebilir.  Ayrıca, bu gezimizdeki rotamız tamamen araba ile gezmeye uygun. Gideceğimiz yerlerin mesafesi  güney bölgelerimizdeki tatil yerlerine göre daha yakın. Zaten gittiğimiz  dönemde bayram tatili için Ege ve Akdenizi tercih eden arkadaşlarımızdan 17 saat yolculuk yapanları duyunca onlar adına çok üzüldük, çocuklarla ne yapardık dedik, düşüncesi bile sinir bozucu…

Yunanistan, son bir kaç yıldır farklı adalarına gittiğimiz ve keyifle tatil yaptığımız bir yer. Denizi temiz, yemekler güzel, insanlar canayakın ve genel olarak yardımsever. Ülke genelinde en pahalı restoranta da gitseniz, en havalı plaja da  gitseniz örneğin bir frappe fiyatı bir iki euro oynar. Bir şezlong fiyatı, meze fiyatı aşağı yukarı aynıdır. Yani çok üzülerek söylüyorum, bizim ülkemizdeki bazı işletmelerin  fahiş fiyatlarla insanları ötekileştirme ya da sodaya 50lira fiyat biçerek “mekan kalitesini” arttırdığını düşünme mentalitesi  pek yoktur. En güzel plajlar genel olarak halka açıktır, ya şezlong kiralarsınız, ya birşeyler yer içersiniz şezlong-şemsiyeye para almazlar ya da kendi şemsiyenizi koyabileceğiniz alanlar vardır, orayı kullanırsınız.

Yunanistan gezimiz, krizinin tam da ayyuka çıktığı günlere rastladı,  ama kredi kartı geçen yerlerde ne ödeme sorunu yaşadık, ne halkta bir panik gördük, hayat hep gördüğümüz gibi akıyordu Yunanistan’da.

 

Yunanistan'a Hoşgeldiniz

Yunanistan’a Hoşgeldiniz

ÇOCUKLA YUNANISTAN TURU ÖNCESİ SON HAZIRLIKLAR

Schengen Vizesi  aldıktan sonra , aracımızı yurtdışına çıkarmak için gerekli işlemleri yaptık. Özel araç ile Yunanistan’a girişlerde maalesef uluslararası ehliyet denilen bir belge almanız ve aracınıza Yeşil Sigorta denilen bir sigorta yaptırmanız gerekmekte. Bu belgenin alınması ile ilgili  hazırlık sürecini buradaki yazımda paylaşmıştım.

Anne olarak işin ikinci ve en zorlu kısmı bebekle ve ufak çocukla tatile giderken neler alınmalı konusu oluyor. Hele bir de yurtdışına çıkarken, üstüne üstlük arabanız da bizim gibi ufak bir araç ise:) Neyse, aklımı oynatmadan çocukların tüm ihtiyaçları, bizim eşyalarımız, ilaçlar, iki çocuk arabası (akşamları oğlum da yürümek istemiyor ve en önemlisi uyku amaçlı kullanılıyor tatillerde) da dahil olmak üzere  arabaya sığdık:) Bebekle tatilde valizinizde neler olmalı karar veremeyenlerdenseniz buradaki yazımı okumanızı öneririm.

Sabaha karşı yola çıkacağımızdan telaş ve çocuklarla vakit kaybı olmasın diye valiz, bebek arabaları vs.  yerleştirme işlerimizi akşamdan hallettik. Yavrularımızı yolda giyecekleri rahat kıyafetlerle yatırdığımdan ikisini de kucaklayıp sabah karşı yola revan olduk 🙂

 

İPSALA ÜZERİNDEN ARABAYLA YUNANİSTAN SINIR GEÇİŞİ

İpsala Gümrük Kapısı

İstanbul’dan Tekirdağ ve  İpsala rotasını izleyerek sınıra  vardık. Sınıra yaklaşırken yolun sağında uzun Tır kuyrukları görebilirsiniz, sakın arkalarına girip bekleme yapmayın, soldan devam edin.

İpsala’dan Yunanistan’a çıkmadan evvel 3 adet Türk kontrol noktası var.Birinci noktada aracınızın kaydı alınıyor eğer araç ilk defa yurtdışına çıkıyor ise. İkincisinde pasaport ve çıkış harcı kontrolü yapılıyor. Biz, yurtdışı çıkış pulunu önceden yatırıp banka dekontunu ibraz ettik, yatırmayanlar için bu kontrol noktası öncesi işlem yapılacak gümrük veznesi var. Üçüncü durak noktanızda ise araç sahibinin pasaportu ve ruhsat isteniyor.Biz, işlemlerimizi neredeyse hiç sıra beklemeden yaptırıyoruz, sınır çok sakin.

İpsala Hudut Kapısı

İpsala Hudut Kapısı

 

Arkasından nöbetteki Mehmetçik kardeşlerimizle karşılıklı el sallayarak vedalaşıyoruz ve Meriç Nehri üzerindeki Meriç Köprüsü üzerinden Yunanistan’a geçiş yapıyoruz. Kırmızı beyaz köprü korkulukları , mavi beyaza dönüyor…

Yunanistan Sınırı

Yunanistan Sınırı

Yunanistan sınırında ise sadece tek kontrol noktası var. Burada pasaportlar, uluslararası ehliyet, green card denilen yeşil sigorta belgeleri istendi, ben ve eşim parmak izi verdik, Yunan ellerine karayolu ile sorunsuz bir şekilde girişimizi yaptık.

Yunanistan karayolu sınırı

Sınır geçişi sonrası soluklanmak, Ela’nın ihtiyaçlarını karşılamak, Efe’ye bir şeyler yedirmek adına hemen sınırı geçer geçmez solda bulunan  ilk kafeteryada mola verdik, zaten sonrasında da uzun süre mola yeri görmedik otobana girince 🙂 Yunanlıların milli içeceği diyebileceğimiz  ve bizim de çok sevdiğimiz frappelerimiz (soğuk kahve) ile serinledik.

Yunanistan’a girer girmez oldukça düzgün bir otobana giriyorsunuz. Otobanda tabelalarda Yunan Alfabesi yanında Ingilizce tabelalar da mevcut, sıkıntı yaşanmıyor. Ben, otobana dolu depo ile girmenizi tavsiye ederim çünkü bizdeki gibi otoban üstü benzin istasyonları, mola yerleri yok. Bu tür ihtiyaçlar için otobandan çıkmanız gerekebilir. Biz, benzinimizi İpsala’ya yaklaşmadan hemen evvel Türkiye’den aldık önümüzde istasyon bulamazsak diyerek, iyi ki de öyle yapmışız. Egnatia Odos ya da E 90 denilen otobanda belirli yerlerde ücret alınıyor. Araç ücreti 2.40 Eur ve nakit ödeniyor. Hız sınırlaması mevcut fakat uyan yok 🙂  Biz çocuklar olduğundan zaten temkinli gidiyoruz ama Yunan kardeşlerimizin de sürat konusunda bizim milletten aşağı kalır yanı yok, gaza basan basana, aman dikkat..

İstanbul Kavala arası yaklaşık 450 kilometre ve 5 saat gibi öngörülüyor google tarafından ama yolun Türkiye tarafında  geçen 250 km’ye yakın kısmı Ankara İstanbul otobanı değil yani 🙂 Bu sebeple bu yolu tek nefeste 5 saatte alabilmek bana pek mantıklı gözükmedi.  Gidenler varsa yazarlarsa memnun olurum..İpsala Hudut sonrası Kavala yaklaşık 200 kilometre.

Biz ise, bez değiştirme, emzirme, yemek molası, çocukların sıkılma, hava alma molası gibi duraklamalar ile Kavala’ya 7 saatte varabilmenin mutluluğu içindeyiz:)

Çocukla Kavala Gezi Rehberi Burada….

Yunanistan’a yaptığımız daha önceki gezileri okumak ister, biraz ada havası alalım derseniz ekli linkleri kullanabilirsiniz..

Sisam (Samos ) Adası Gezi Rehberi

Mykonos Gezi Rehberi 

Naxos (Nakşa) Adası Gezi Rehberi

Paros Adası Gezi Rehberi

Antiparos Adası Gezi Rehberi

 

18 thoughts on “2 Çocukla Arabayla Yunanistan Turu

  1. zeynep tezer

    paylaşımlarınız çok samimi,çok açıklayıcı..ben de iki çocuklu bir anne olarak sizi okumaktan keyif alacağım,sevgi ve selamlarımla…

    • gezipaylasim

      Zeynep Hanım ne mutlu bana o zaman 🙂 Çok teşekkür ederim samimiyetinize, evlatlarınızla mutluluklar dilerim. Sevgiler.

  2. Rasit

    Paylasiminiz icin tesekkuler, gayet guzel, pozitif bir gezi ve yazisi olmus…

    Biz de (ben, esim ve 3,5 yasinda kizimiz) bu sene benzer bir rota yapmayi dusunuyoruz. Kuvvetle ihtimal 14 Eylul, Kurban bayraminin 2.nci gunu cikmayi planliyoruz yola. Acaba yazdiginiz gibi bekleme yapmadan hizlica gecebilecekmiyiz gumrukten bilemiyorum. Benim korkum almanci dostlarimizin donusune denk gelip saatlerce gurukte beklemek. Hatta bu korkumdan sebep tarihi daha erkene almayi bile dusunuyorum. Siz ne dersiniz ?

    2.nci endisem hava durumu!! Thasos, Halkidiki Istanbulla hemen hemen ayni enlemde oldugu icin Eylul`un son haftalari hava yeterince sicak ve kuru olmayabilirmi ?

    • gezipaylasim

      Raşit Bey merhaba,
      Umarım gümrükte çok bekleme olmaz, dediğim gibi belli olmuyor . Kurban bayramı 2.gün çıkış olacağı için çok yoğunluk yaşamazsınız dönüş tarihiniz eğer tüm tatilcilerle aynı ise muhtemelen biraz bekleme olabilir.
      İkinci sorunuza gelince accuweather.com dan baktım, hava 24 dereceleri ve kısmen güneş gösteriyor bazı günlerde. Muhtemelen Ağustos ayı gibi olmayacaktır ama tarihi erkene alma şansınız varsa tabiki güneşten ve denizden daha fazla yararlanmanız muhtemel bence.

  3. Vatangül Tanyolaç

    Süper bir yazı olmuş.Ellerinize sağlık.Sevgiler.Bizim de rotamız yarın bilgilerini paylaştığınız yerler olacak.

    • gezipaylasim

      Çok teşekkür ediyorum, umuyorum çok keyifli bir tatil olacaktır.. Dönüşte tecrübe paylaşmak isterseniz buralardayız 🙂

  4. Tan

    Merhaba sabah saatlerinde yunanistana arabayla giris yapip. Gumulcineyi gezdikten sonra kavala ya gecmek istiyorum. Burada konakladiktan sonra feribotla pire ye gitmek istiyorum. Kavalada arabayi birakabilecegim otopark bulabilir miyim. Ayrica siniri gectikten sonra otoban girisinde nereye gideceksem ona gore ucret mi oduyorum. Yoksa direk atinaya gitsem yine standart ucret mi uygulanir. Tesekkurler

    • gezipaylasim

      Merhaba,
      Kavala’da otopark bulabilirsiniz tabiki ama şehir içinde genelde otopark imkanı sınırlı özellikle de liman çevresinde.
      Konaklayacağınız tesisten bu konuda mutlaka önceden bilgi talep edin, yardımcı olacaklardır muhtemelen uzun süreli park konusunda.
      Otoban ücretleri belirli noktalarda gişelerde ödeniyor, yani nereye kadar geldiyseniz onu ödüyosunuz.
      Atina’ya araçla gitmedim ama Selanik’e kadar belirli noktalarda 2 veya 3 sefer ücret ödedik.
      Keyifli gezmeler.

  5. Figen

    Siz hangi tesisle de kaldınız ve menuniyet dercenizide yazarsanız çok sevinirim

    • gezipaylasim

      Figen Hanım yazının altında Kavala linkinden başlayarak tüm turumuz boyunca kaldığımız yerler ve yorumlarımı linkleri ile bulabilirsiniz
      keyifli geziler

  6. cumhur

    bilgi paylaşımı ve açıklayıcı yazınız için teşekkürler

  7. Kema

    Çok faydalı ve eğlenceli bir yazı olmuş, çok teşekkürler.
    Bir sorum var, aracınızla giderken nasıl yolunuzu buluyorsunuz, yani yoldaki tabelaların altında Yunanca ile birlikte İngilizcesi de yazıyor mu yoksa navigasyon cihazı ile mi yolunuzu buluyorsunuz?

    • gezipaylasim

      Merhaba
      Öncelikle çok teşekkürler ne mutlu bana
      Yurtdışında ve Yunanistan’da hiç navigasyon kullanmadık desem şaşırır mısınız?
      Anayollardaki tabelalar genelde hem Yunanca hem İngilizce dolayısı ile sorun olmuyor
      Arabada mutlaka not harita bulundurur iseniz İnanın ufak yerlerde bile hiç sorun çıkmıyor.
      Keyifli gezmeler

  8. Tahir

    Merhaba
    Bizde 1,5 ve 5,5 yaşlarında iki oğlumuzla böyle bir rota izlemek istiyoruz. Yaklaşık maliyet söyleyebilirmisiniz acaba. Teşekkürler

    • gezipaylasim

      Merhaba Tahir Bey,
      Aslında bu konuda nokta bir maliyet verebilmek mümkün değil çünkü konaklama yeme içme tercihlerinize göre herşey değişebilir.
      Sadece genel maliyetleri konuşacak olursak biz bu turumuzda arabayı 3 kez full depo yaptık. Benzini Yunanistan’da 75-80 Euro ya aldığımızı hatırlıyorum.
      Bunun dışında araç için geren card sigorta ve yoksa çipli ehliyet olmalı.
      Konaklanacak yer konusunda fikir için yazı içinde linki bulunan tesislere bakabilirsiniz fakat yeme içme konusu tamamen kişisel.
      Keyifli geziler dilerim

  9. Aysu

    Merhaba ingilizce bilmiyenler için sıkıntı olurmu arabayla gidince yollarda

    • gezipaylasim

      Merhaba Arzu Hanım
      Yabancı dil sebebi ile yolda sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum. Kimse durdurup size bir soru sormuyor ülke girişinde pasaport polisi soru sorarsa zaten rezervasyon vs gösterirsiniz.
      Onun dışında yolda nakit para verdiğiniz gişe var. Hiçbirinde zorlanacak bir durum olmayacaktır
      Keyifli geziler dilerim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.