Arabayla Yunanistan gezimizin ilk durağı olan Kavala şehri, çoğu gezginin Osmanlı ayak izlerini görmek için en azından günübirlik uğradığı rotalardan. Osmanlı döneminin önemli ticaret merkezlerinden biri olan Kavala, Osmanlı Dönemi Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın doğum yeri. Şehire ilk girişte Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan tarihi su kemeri dikkat çekmekte..
KAVALA’YA NASIL GİDİLİR?
Kavala, İstanbul’dan yaklaşık 450 kilometre. Kavala’ya özel aracınız ile gidebileceğiniz gibi, Yunanistan’a sefer yapan otobüs firmalarından Ulusoy , Derya Turizm , Alpar Turizm, Metro Turizm, Kamil Koç, Kavala dışında da Yunanistan’da birçok şehre sefer düzenliyor. Bunun dışında bildiğiniz firmalar var ise yorum olarak yazarsanız bu yazıyı okuyanların faydalanma imkanı olur.
Kavala, aynı zamanda Dedeağaç (Alexandroupoli ) ve Taşöz (Thassos) Adası’na gezi planı yapacakların da uğrayabilecekleri bir nokta. Kavala Dedeağaç arası 148 kilometre. Taşöz Adası’na geçiş yapılacak Keramoti kasabası 27 kilometre uzaklıkta. (Not: Kavala’dan direk Taşöz feribotu da var ama tercih etmeyin. Seferler Keramoti’den daha sık ve Keramoti’den Thassos’a geçiş daha hızlı; yaklaşık 45 dakika.)
Bu arada yeri gelmişken belirteyim, İpsala’dan Yunanistan’a giriş yaptığınızda, Thassos adasına geçiş yapılacak Keramoti Kasabası, Alexandroupoli (Dedeağaç)’yi geçtikten sonra, Kavala’ya gelmeden evvelki bir konumda yer alıyor.
KAVALA’DA GEZİ REHBERİ
Kavala’da gezilip görülecek tarihi yerlerin birçoğu Panagia adı verilen eski şehir çevresinde toplanmış. Şehirde başlıca gezilecek yerler; Kavala Kalesi, Mehmet Ali Paşa Külliyesi (Şimdilerde Imaret Hotel adı altında hizmet veriyor), Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın evi, Hüseyin Bey Camii, Aziz Nikolai Kilisesi( Pargalı İbrahim Paşa Camii) ve Tütün Müzesidir.
Panagia bölgesine giden ve şehir merkezinden kalkan bu şirin trenler, dar yokuşlu patika yolları yürümek istemeyenler ve çocuklu aileler tarafından tercih sebebi olabilir. Biz bebek ve bebek arabası ile özellikle kale çevresini gezmenin eziyet olacağını bildiğimizden bölgeyi baştan ziyaret etmeme kararı almıştık, hava da bu kararımızı teyit edercesine çok ama çok sıcak. Otel görevlileri de bebekle bu gezinin çok zor olacağını söyleyince planımız doğrultusunda ilerlemeye devam ediyoruz.
Tren hareket saatleri; Pazar hariç hergün 14.00 e kadar…
Kavala’ya vardığımızda ilk işimiz limanda bulunan otelimiz Airotel Galaxy’ye yerleşmek oluyor. Kavala liman ve şehir merkezinde otopark sıkıntısı var, otelin otoparkı var ama o kadar yoğun ki anahtarı bırakmak gerekebiliyor İstanbul usulü. Lokasyon muhteşem, odalar temiz, terasta bulunan restorandaki Kavala manzarası ise harika.. Genel olarak memnun kalıyoruz.Kavala şehrindeki diğer otellere de buradan bakabilirsiniz.
KAVALA’DA NE YENİR
Kavala’da ne yenir derseniz tabiki taze deniz ürünleri derim. Yunanistan, feta denilen beyaz peyniri o kadar güzel sunuyor ki, her yemeğe eşlik eden Greek salad denilen yeşil salatanız koca bir dilim beyaz peynirle gelecek. Kalamar kızartma, midye saganaki, deniz ürünleri ile yapılan pilavlar, kabak ve patlıcan kızartma, tatziki (cacık) benim favorilerim. İçecek tercihleri değişse de Yunanlıların resmi içeceği Ouzo(uzo) neredeyse tüm masalarda.. Ouzo’da en çok tercih edilen marka Barbayanni.. Kavala’da tatmadan dönmeyin diyebileceğim bir de tatlı var, Kavala Kurabiyesi. Hatta tatmayın, mutlaka bir iki paket alın:)
Biz, yemek yemek için öğlen otelimize yürüyerek birkaç dakika olan Orea Mitilini (Güzel Midilli anlamına geliyor) ya da Todori diye bilinen restorantı tercih ediyoruz ve bizden ortalamanın biraz üstünde not alıyor. Kavala’da hiç yabancılık çekmeyeceksiniz, hoşgeldiniz diye karşılanacaksınız, yan masada, arka masada her yerde vatandaşlarımız ile karşılaşacaksınız, menüleri Türkçe okuyacak, garsonların çat pat Türkçeleri ile sipariş vereceksiniz:)
Hava sıcak, gün içinde sokaklar bomboş, çoğu dükkan kapalı. Rahat rahat gezinip çocuklarla açık havada vakit geçirip birşeyler içerek yol yorgunluğumuzu atıyoruz. Efe tabi ki her çocuk gibi dondurma ile mutlu…. Daha sonra otele dönüp arabamızı alıyor ve tur şirketlerinin deyimiyle! panoramik bir şehir turu yapıyoruz.
Akşam yemeği için yine limanda bulunan Apiko isimli restoranı tercih ediyoruz. Yemek ve mezeler konusunda çok başarılı buluyoruz..
Politika’ya girmeyi hiç sevmem ama, Apiko’da oturup eski şehire doğru bakarken gördüğüm dev bir duvarda K.K.T.C.’nin olduğu bölümü kanlı bir şekilde resmeden Kıbrıs haritası gözümü tırmalıyor. Yunanistan genelinde yol kenarlarında bir iki sefer daha görüyorum bu tabelayı…
KAVALA PLAJLARI
Kavala şehrinde denize girmeyi tercih etmiyoruz ama yolunuz buralara düşüp de denize girmek isterseniz, Perigali, Rapsani, Kalamitsa şehir merkezinde; Batis, Tosca, Palio, Nea Peramos (Ammolofi) şehrin dışında yer almakta..
Kavala Limanı akşam iyice canlanıyor. Kafeler dolu, restorantlar da…
Liman çevresinde tur atanlara sokak müzisyenleri ve ılık esen bir rüzgar eşlik ediyor, Kavala’yı seviyoruz biz… Efe sakin ve keyifli bir akşam geçirirken, Ela’nın yorgunluğu iyiden iyiye kendini hissettirip huzursuzlaşmaya başlıyor. Artık geceyi sonlandırma zamanı.
Bir sonraki gün istikametimiz Halkidiki Sithonia 210 kilometre ötede…
Gezimizin Halkidiki Sithonia kısmı yakında…
Yunanistan Turu’na nasıl karar verdik, hazırlık aşamalarımız nasıldı? Buradan okuyabilirsiniz.
Yunanistan da karavan ile 2 akşam konakladim.İpsala kapısından Makedonya ve diğer 12 ülkeyi gezdim. Yunanistani bu sene karavan ile karis karis gezecegim.Super bir yazı.Benim blogum video Vlog ağırlikli merak buyurursanız. http://dnyaninetrafinda180gn.blogspot.com
Çok memnun oldum blogunuzu da inceledim çok güzel .. Takip edeceğim. Karavan mecaralarınızı da merakla bekliyor olacağım..
Keyifli gezmeler,
Birbucuk yasındaki kızımla ilk uzun araba yolculugumuz olacağı icin heyecanla Yunanistan gezinizi okuyorum 😉 özellikle plajlar ile ilgili yazılarınızı nerede bulabilirim yoksa henüz yüklemediniz mi ? Bir de rotanızla ilgili memnun Musunuz yoksa KESK’e su şekilde yapsaydım veya su otelde kalıp surda yeseydim dediğiniz yerler var mı 🙂
Serra Hanım merhaba,
Çok memnun oldum beğenmenize.. Plajlar ve Halkidiki Sithonia yarımadası için ilgili çok ama çok kapsamlı bir yazı yazdım son rotüşları tamamlayıp, yayınladım ekli linkten okuyabilirsiniz 🙂
http://www.gezipaylasim.com/sithonia-halkidiki-gezilecek-yerler/
İnşallah siz ve minik kızınızla mutlulukla hatırlayacağınız bir gezi yaparsınız. Bizim rotamızı mı takip edeceksiniz? Biz son derece keyifli geçirdik, keşke diyebileceğim birşey yok. Tavsiyem keyfini çıkarın. Özellikle Halkidiki de kaldığımız yerden ufak çocuk olunca çok memnun kalmıştım, yazımda detaylıca anlattım.. sevgiler,
SELAMLAR. YAZINIZ VE GEZİNİZ HARİKA BU SENE BİR GEZİNİZ VAR MI KEŞKE AİLECEK BİZDE SİZE KATILABİLSEK SAYGILARIMLA DR OSMAN EKMEKÇİ sekerdoktor@hotmail.com
Osman Bey merhaba,
Ne yazık ki sadece bağımsız gezilerimizi paylaşıyorum. Bu sene yaptığımız Midilli adası gezisi var yazısı yakında 🙂
Yazıyı beğenmenize çok sevindim yardımcı olabildi isem ne mutlu..
Keyifli geziler.
Biz de bu sene 5 aylık kızım ve 4 yaşındaki oğlumla yaklaşık 1 haftalık arabayla yunanistan planlıyoruz.asagi yukarı kaç tl/euro ayrılmalı sizce 1 hafta için.istanbuldan çiktiktan geri gelinceye dek
Seher Hanım merhaba,
Öncelikle tebrik ederim ne güzel iki yavrunuzla gezme planı yapmışsınız. Bizde tam sizin çocuklarınızın yaşında çıktık ilk defa araba ile.
Bana eğer nereleri görmeyi plandığınızı, konaklamanızın nasıl olacağını vs yazarsanız aşağı yukarı birşey yazabilirim çünkü bütçe konusu son derece göreceli, hem yapacağınız yola, hem konaklayacağınız tesise, hem gezme,yeme içme alışkanlıklarınıza bağlı olarak oldukça değişkenlik gösterebilir.
çok güzel bir paylaşım, biz tur ile katılmıştık. Maalesef çok dar zamanda çok koşturmacalı geçti. Sanırım ilerleyen bir zamanda sizin de yaptığınız gibi rahatça gezmek lazım =(