gezipaylasim

Sithonia Halkidiki Gezi Rehberi ve Halkidiki Plajları

Gezinin 1.Bölümü olan Kavala  kısmı için tıklayın

Kavala-Halkidiki-Thassos- Alexandropouli gezimizin ikinci duragı olan Sithonia’ya, Kavala’daki otelimizde kahvaltımızın ardından , Ela’nın temel bakımlarını yapıp, Efe’yi hazırlayıp yine seyahatimizi mümkün olduğunca Ela’nın uyku saatine denk getirmeye çalışarak yola çıkıyoruz.

Esas tatilimizi planladığımız ve 7 gün kalacağımız Sithonia Porto Carras Bölgesi, Kavala’dan yaklaşık 200 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 3 saatlik bir yol. Bizim yolculuğumuz çok daha uzun sürdü çünkü yola çıktığımız gün bir Cumartesi günüydü ve Selanik’ten haftasonu için Halkidiki’ye akın vardı 🙂 Abartmıyorum; bir İstanbul’lu olarak ben böyle bir kalabalık ve trafik sıkışlıklığını nadir görmüşümdür diyeyim siz olayın boyutunu anlayın.

Biz tatilimizi Porto Carras bölgesinde geçirdik, buradan ayrıntılı olarak yazının sonunda söz edeceğim ama sizlere Sithonia hakkında biraz bilgi vermek isterim.

 

HALKIDIKI NERESİ ?

Yunanistan’ın Maldivleri  de denilen Halkidiki (Chalkidiki diye görürseniz şaşırmayın tabelalarda aynı yer), Yunanistan haritasında Türkiye’ye doğru uzanmış olan üç ayağa benzer bölgeye verilen genel ad ve gerçekten denizinin rengi ile birçok yerde sizleri büyülüyor. Ülkemizde de oldukça popüler  bir destinasyon olan bölgeye çeşitli firmaların Halkidiki Turu  bulunuyor. Ben her zamanki gibi, kendi planlandığım rota ile  Halkidiki Sithonia bölgesini sindire sindire gezmek isteyenler için tecrübelerimizi paylaşmak isterim.

Akra Glarokavos, Kassandra

 

Halkidiki; Kassandra, Sithonia ve Athos Bölgelerinden oluşuyor. Kassandra ve Sithonia, turistik merkezler.  Athos ya da Aynoroz Özerk Keşişsel Devleti‘ne sadece özel izinle günde 100 erkek girebiliyor. Athos‘a kadınların girmesi 10. yüzyıldan beri yasak.

Halkidiki Athos Özerk Bölgesi

Halkidiki Athos Özerk Bölgesi

HALKIDIKI’YE ULAŞIM

Halkidiki’ye nasıl gidilir derseniz birkaç farklı yol mevcut.

Türkiye’den  İpsala sınır kapısından arabayla geçerek bölgeye ulaşabilirsiniz. Bu rota üzerinde  Kavala turu, Selanik turu yapabilir  geze geze Halkidiki’ye ulaşabilirsiniz. Eğer direkt İstanbul Halkidiki Sithonia ulaşım kaç kilometre diye soracak olursanız yaklaşık mesafe yaklaşık 670 kilometre.

İkinci alternatif olarak ise uçakla Selanik’e gelip, oradan araba kiralama veya otobüs ile Halkidiki’ye ulaşabilirsiniz.

HALKIDIKI SITHONIA GENEL BİLGİLER, BAŞLICA MERKEZLER, SITHONIA PLAJLARI

kaynak: halkidiki.com

Kaynak: halkidiki.com

 

Sithonia Gezisi yapmak isteyenlere tavsiyem bölgeye vakit ayırmaları zira gezilecek geröekten çok fazla yer var. Sithonia Bölgesinde konaklama için birçok farklı merkez bulunuyor. Mesafeler uzak, araç kiralamak mantıklı. Halkidiki otelleri, motel, pansiyon ve apartlar,bu merkezlerin hepsinde irili ufaklı mevcut ve uygun fiyatlı konaklama imkanı sunuyor. Her yerde uygun fiyatlı tavernalar ( yemek yiyeceğiniz normal lokantalara verilen genel ad, sazlı sözlü tabak kırılan eğlence yeri değil), alışveriş imkanları, konaklama tesisleri, çogunlukla ücretsiz olmak üzere plajlar mevcut.

Yunanistan genelinde plajlarda eğer şezlong şemsiye var ise  ya uygun fiyatlarda ya da tesisten yemek yer ya da birşeyler içerseniz ücret alınmıyor. Ayrıca araç kiralarsanız tavsiyem ufak bir şemsiye almanız olacaktır, bu sayede kendiniz de harika plajlar ve koylar keşfedebilirsiniz. Ayrıca birçok tesisin yanıbaşında kendi şemsiyenizi de kullanabileceğiniz alanlar mevcut, halka kapalı yer çok az:)

Halkidiki Sithonia plajları, çok çeşitli ve hirbiri farklı bir güzellik barındırıyor. Bu sebeple sizlere Halkidiki plajlarını ve Sithonia’da gezilecek yerleri ve ana merkezleri oldukça detaylı anlatmak istiyorum.

 

NIKITI

Sithonia yarımadasının hemen girişinde yer alan Nikiti, oldukça yoğun bir turistik merkez. Güzel plajları ve çam ağaçlarının bulunduğu bu bölgede birçok farklı konaklama imkanı, tavernalar, kafeler deniz kenarında sıralanmış konumda. Nikiti konaklama seçeneklerini buradan inceleyebilirsiniz.

Nikiti plajından rahatlıkla denize girebileceğiniz gibi, yakınlarda bulunan Kalogrias, Elias ve Lagomandra‘yı da görmek isteyebilirsiniz. Lagomandra Beach Hotel plaja sıfır ve benim bir dahaki sefer tercih edebilirim dediğim tesislerden biri olmuştu. Ayrıca Nikiti limanından birçok plaj ve köye tekne seferleri mevcut.

Agios Ioannis Plajı, Nikiti,Sithonia

Agios Ioannis Plajı, Nikiti,Sithonia

Nikiti'de şirin bir kafe

 

Nikiti’de keyifli bir akşam yemeği

Yunan Mutfağından taze deniz ürünleri

 

NEOS MARMARAS

Yeni Marmara yani Neos Marmaras, mübadele zamanında Marmara Adası’ndan 1922 yılında mübadele ile gelenler sebebiyle bu adla anılıyor.  Sahilinde salaş tavernaları bulunan belde, tepeye doğru uzanan hafif yokuşlu bir yerleşim alanı. Şimdilerde, Halkidiki’nin en kalabalık turist nüfusuna sahip beldelerden biri ve her türlü imkana sahip. Neos Marmaras ve çevresinde de harika plajlar var. Neos Marmaras konaklama seçeneklerini buradan inceleyebilirsiniz.

Neos Marmaras civarındaki plajlar oldukça kalabalık ve nispeten dar, bu bölgede konaklama yapıyor iseniz  Porto Carras yolu üzerinde bulunan Lagomandras, Tripotamos, Paradisos, Kohi veya Porto Carras‘ı da tercih edebilirsiniz.

 

Neos Marmaras

Neos Marmaras

Neos Marmaras

Neos Marmaras

 

TORONI

Toroni, diğer turistik merkezlere göre oldukça sakin denebilecek bir belde. Tristinika (Aretes) plajı, 2.5 km’lik altın rengi kumsalı ve mavi bayraklı plajı ile bence görülmeye değer. Toroni ile Porto Koufo beldeleri çok yakın ve oldukça güzel plajlar bu bölgede de mevcut.

Toroni konaklama seçeneklerini buradan inceleyebilirsiniz.

 

Toroni Tristinika Plajı Sithonia

Toroni Tristinika Plajı Sithonia

 

PORTO KOUFO

Porto Koufo, Toroni’nin neredeyse yanıbaşında sakin bir balıkçı kasabası Neos Marmaras’a yaklaşık 25 km. uzaklıkta.

Porto Koufo limanı, Yunanistan’daki doğal limanlar arasında en güvenli ve en derini. Bu sebeple nerdeyse bölgedeki tüm balıkçı tekneleri balıklarını burada boşaltmakta. Burası Halkidiki’de en taze balıkları yiyebileceğiniz yerlerin başında geliyor.

Porto Kaufo bizim Halkidiki’de en sevdiğimiz doğal plajlardan biri oldu. Sakinliği, çam ormaları ile çevrili dev kayalıkların arasında  sıkışmış ve adeta bir göl gibi duran  denizi, kıyıda mütevazi bir karavan’dan alabileceğiniz fast food tarzı yiyecekleri ve içecekleri, harika denizi ile ailecek harika vakit geçirmiştik. Burası sakin, kafa dinlenebilecek bir bölge. Porto Kaufo konaklama seçeneklerini buradan inceleyebilirsiniz.

Porto Koufo 'da plaj kantini :)

Porto Koufo ‘da plaj kantini 🙂

 

Porto Koufo'da huzur...

Porto Koufo’da huzur…

Porto Koufo Sykia arası Kalamitsi plajı’da  görülmeye değer.

 

Kalamitsi Plajı, Sithonia,Halkidiki,Yunanistan

Kalamitsi Plajı, Sithonia,Halkidiki,Yunanistan

SKIA (SYKIA) 

Sykia plajından yaklaşık 3 kilometre içeri ve dağlara doğru yer alan bir yerleşim yeridir. Sahil hattı boyunca oldukça güzel plajlar bulunmakta.  Bu bölge Sithonia’daki en sakin yerlerden biridir. Yakınlarında bulunan kayda değer plaj LinerakiParalia ve Kriaritsi plajıdır.

Sykia konaklama seçeneklerini buradan inceleyebilirsiniz.

Lineraki Plajı,Sykia

Lineraki Plajı,Sykia

 

SARTI

Oldukça turistik bir bölge merkez olan Sarti, aslen antik bir yerleşim yeri.  Athos dağının zirvesini karşıdan gören konuma sahip olan Sarti, kendi kumsal plajı yanında çevresinde bulunan ve araba yada motorsikletle ulaşabileceğiniz muhteşem plajlara yakın bir bölge.

Sarti

Sarti

 

Sarti, Nikiti’ye yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta. Tavsiyem, Nikiti’yi geçtikten yaklaşık 1.5 2 km sonra yer alan yol kesişim noktasından Vourvourou, Sarti veya Sykia tabelalarını takip ederek gelmenizdir.

Bölgede otel, motel, pansiyon tarzında oldukça fazla konaklama seçeneği mevcut. Sarti konaklama seçeneklerini buradan inceleyebilirsiniz.

Sarti’den Vourvourou’ya giderken mutlaka ama mutlaka görülmesi gereken Orange Beach ya da Portakali Beach yada Kavourotrypes adıyla bilinen renkleri sizi sizden alacak ve bence Halkidiki’de mutlaka görmeniz gereken bir plaj. Plaj oldukça kalabalık, kısıtlı bir şezlong-şemsiye imkanı sunan tesis var; tavsiyem güneş şemsiyeniz mutlaka yanınızda olsun, kayalıklarda oturmayı göze alın ama bence kesinlikle değecek.

 

Orange beach yada Kavourotripes

Orange Beach, Portokali Beach yada Kavourotripes Plajı,Halkidiki,Yunanistan

Orange Beach

Kavourotripes’in manzarasında selfie sevmeyenler bile mecbur kalıyor çekmeye 🙂

 

Orange Beach Halkidiki

Sarti’den VourVourou yönüne devam eden yolda yer alan Armenistis  Camping‘in plajı da keyifli…

Armenistis Plajı, Halkidiki Yunanistan

Armenistis Plajı, Halkidiki Yunanistan

 

VOURVOUROU

Vourvourou oldukça yoğun bir turistik merkez. Çevresinde küçük kayalıklardan oluşan adacıklar, mini deniz mağaraları ve harika ormanlık alanlar var.

Vourvourou Plajı, Halkidiki

Vourvourou Plajı, Halkidiki

Vourvourou özellikle küçük çocuklu ailelerin rahatlıkla kullanabileceği bir plaj. Deniz sığ ve kumsal plaja sahip. Ayrıca Vourvourou’dan Diaporos adasına tekne turları  gezileri düzenlenmekte. Vourvourou konaklama seçeneklerini buradan inceleyebilirsiniz.

Vourvourou plajı dışında Karidi ve Livari ve Lagonisi  bu bölgede öne çıkıyor.

Karidi Plajı, Sithonia, Halkidiki

Karidi Plajı, Sithonia, Halkidiki

 

Lagonisi, Sithonia,Halkidiki

Lagonisi, Sithonia,Halkidiki

ORMOS PANAGIAS

Yukarıdaki haritada gözükmemekle birlikte asla atlamamanız gereken bir bölge. Ormos Panagias, denizin rengine, minik balıkçı tekneleri ile yat limanına, yemyeşil doğasına, plajlarına  sizi tekrar tekrar aşık edecek.

Ormos Panagias konaklama seçeneklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Ormos Panagias

Ormos Panagias

 

 

AGIOS NIKOLAOS

Agios Nikolaos, çok şirin bir dağ köyü. Eski mimariye sahip güzel binaların arasında gezebilir, meydanda oturup kahve içebilir  yada yemek yiyebilirsiniz.Bölgede şarap,bal, zeytinyağı ve Tsipouro adı verilen sert bir uzo imalatı yapılmakta.

PYRGADIKIA

Genellikle Halkidiki’ye gelenlerin görmesi gereken listelerinde hiç yer alamayan Pyrgadkia çevresinde tarihi geziler yapabilir, Athos Dağı tekne turlarına katılabilirsiniz. Prygadikia, Aristo’nun doğumyeri olarak bilinmekte.  Çevresinde birkaç güzel plaj ve nispeten daha az turist barındıran bölge, kısıtlı da olsa konaklama imkanına sahip.

Pyrgadikia konaklama seçeneklerini buradan inceleyebilirsiniz.

prygadikia

Prygadikia Sithonia Halkidiki

BİZ NEDEN PORTO CARRAS MELITON DA KALDIK?

Neos Marmaras‘tan devam eden yol üzerinde bulunan Porto Carras bölgesi, bizim konaklama yaptığımız bölge oldu.

Porto Carras Grand Resort olarak bilinen bölge aslında iki 5 yıldızlı otel olan Porto Carras Meliton ve Porto Carras Sithonia isimli iki büyük beş yıldızlı oteli barındırıyor.

 

Porto Carras Meliton

Porto Carras Meliton

Porto  Carras Meliton  ; içinde kendi golf sahaları, 9 km kumsalı,  özel yat marinası, farklı tipte kumsalları, 25 adet kiralanabilecek kişiye özel kumsal hizmeti,helikopter pisti, yat limanı, casino, açık hava tiyatrosu, kendi üzüm bağlarının olduğu Domaine Porto Carras isimli özel bir bölge, çocuklara mini club, havuzlar, spa  ve daha birçok imkanı içinde barındıran Conde Nast Traveler tarafından 6 kez ödül almış, Green Key Eco Label ödüllü sadece Yunanistan’da değil dünya standartlarında  lüks bir otel. Bizim gittiğimiz dönemde fiyat skalası Türkiye’deki beş yıldızlı otellerden farklı değildi bu notu da özellikle belirtmek isterim. Otelde oda kahvaltı konaklama yapabileceğiniz gibi isterseniz tam pansiyon, yarım pansiyon gibi farklı paketler altında da konaklayabilirsiniz.

Porto Carras Meliton Plaj

Porto Carras Meliton Plaj

Porto Carras Meliton‘u  tercih etmemin esas nedeni, Efe ve Ela. Özellikle Ela’nın ilk tatili olduğundan ve 5.5 aylık olmasından dolayı, bizim alıştığımız düzende sürekli gezemeyeceği durumlar olabilir diye düşünerek, eğer bir yerlerde sabit kalmamız gerekirse bari birçok imkanı barındırsın ki rahat edelim diye düşündük. Çok şükür gezme konusunda sıkıntı yaşamadık ama gezmediğimiz zamanlarda da otelimizin ve çevresinin konforu iyi ki burada kalmışız dedirtti.

 

Efe Porto Carras Meliton'da havuz keyfinde

Efe Porto Carras Meliton’da havuz keyfinde

 

Erkenci Ela, Porto Carras Meliton ve Marina arasında sabah yürüyüşünde :)

Erkenci Ela, Porto Carras Meliton ve Marina arasında sabah yürüyüşünde 🙂

 

 

Porto Carras Meliton Marina Golf Sahaları arasında ulaşım sağlayan Tren

Porto Carras Meliton- Porto Carras Sithonia- Marina- Golf Sahaları-Domaine Porto Carras  arasında ulaşım sağlayan tren’de en mutlu yolcu Efe ve çevresine şaşkın şaşkın bakan Ela..

 

porto carras meliton

Otelin Restoranından bir manzara

 

 

HALKIDIKI SITHONIA GENEL DEĞERLENDİRME

Biz sonuç olarak Halkidiki tatilimizden çok memnun kaldık. Ela ilk defa denize girdi, Efe kumlarla oynadı, yüzdü.İki çocukla kanımızın son damlasına kadar 🙂 gezdik.

Sithonia, oldukça geniş konaklama imkanı sunuyor her bütçeye uygun konaklama hatta birçok yerde camping imkanı mevcut, birisi mutlaka size uyacaktır. Nefis plajlar,güzel yemekler, devasa porsiyonlar, taze deniz ürünleri ve uygun fiyatlar. Bölgede eğer plaj girişi ücretli ise genelde ücretleri abartılı değil, 3.5 ila 7 euro arası (2 şezlong 1 şemsiye ). Çoğu plaj ücretsiz ya da oralarda yerseniz, birşeyler içerseniz ücret alınmıyor. Markette 2.5 euro’ya satılan içecek plajlarda olsun olsun 3,5 – 4 euro. Tesislerde birşey yiyip astronomik ücret ödemezsiniz, asla korkmayın. Çoğu plajda yanınızda boş alanlarda insanların şemsiyeleri ile gelip denize girdiğine şahit olursunuz, hatta siz de oradaki marketlerden şemsiye alıp bunu yapabilirsiniz, tesisi ve sahil hattını vatandaşa kapatmaca yok 🙂

Güzel anılarla ayrılıyoruz Sithonia’dan…İstikametimiz, bundan sonraki durağımız olan Thassos (Taşöz) Adası. Gezi notlarını buradan okuyabilirsiniz.

Sizler Halkidiki’ye gittiniz mi? Neleri tavsiye edersiniz, beğendikleriniz, beğenmedikleriniz ne oldu paylaşmak ister misiniz?

Yunanistan’da daha farklı yerlere de gitmek isterseniz, tüm Yunanistan  gezi notlarıma aşağıdaki linklerden göz atın  derim 🙂

Samos (Sisam) Gezi Rehberi

Çocukla Kiklad Adaları Turu.. İlk Durak Mykonos

Naxos Gezi Rehberi..Kiklad Adaları İkinci Durak

Paros Gezi Rehberi..Kiklad Adaları 3.Durak..

Yeni başlayanlar için Yunan Adaları Rehberi

Yunan Adaları Feribot Seferleri ve Feribot Türleri

Arabayla Yunanistan İçin Gerekli Evraklar: Arabayla Yunanistan’a Gitmek

Kavala Gezi Rehberi

THASSOS (TAŞÖZ) ADASI GEZİ REHBERİ

DEDEAĞAÇ (ALEXANDROUPOLI) GEZİ REHBERİ

 

 

 

 

 

5 thoughts on “Sithonia Halkidiki Gezi Rehberi ve Halkidiki Plajları

  1. Fatih Kibar

    Çok değerli bilgiler vermişsiniz. Paylaşım için teşekkürler.

  2. evren

    Merhaba;

    İki buçuk yaşındaki kızımla birlikte tatile gideceğim eşim gelemiyor. Uçakla gidip oradan otobüsle kısa mesafede bir yer gideyim diyorum. Yunanistanda nereyi önerirsiniz?

  3. Duygu Üçok

    Merhabalar , öncelikle paylaşımınız için teşekkürler. Hem Thassos hem Halkidiki’ye gitmiş biri olarak hangisini daha çok önerirsiniz 🙂

    • gezipaylasim

      Duygu Hanum çok teşekkürler. İnanın zor bir karar desem
      İkisinin de farklı farklı öne çıkan yönleri var. Ama eğer tatil vaktiniz uzunsa ve yol olarak da daha uzun sürede gitmek zorlamayacak ise Halkidiki ilk tercih olabilir. Çünkü çok büyük alana yayılıyor malum ve muhteşem plajları sindire sindire gezeyim derseniz gezmek zaman alabilir.
      Fakat Thassos da çok çok güzel bir yer yakınlığı,güzel plajları ve daha birçok öne çıkan yönü ile..
      son tercih sizin…
      Keyifli geziler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.