2014 yaz tatili için planlar yaparken bir önceki sene yaptığımız Samos tatilinin de olumlu etkisi ile rotamızı tekrar Yunan Adaları’na çevirmeye karar veriyoruz. Gezi planımızı oluşturmak için her zamanki gibi araştırmalarımı detaylıca yapıyorum. Bu tatilimizde oğlum Efe 3 yaşında olduğundan ihtiyaç listesi de geçmiş yıllara oranla nispeten azalmış vaziyette:) Türkiye’ye çok yakın adalar yerine rotamızı Kiklad Adalarından Mykonos- Naxos-Paros olarak belirliyorum. Naxos (Nakşa) ve Paros Adaları da tıpkı Mykonos gibi Kiklad (Cyclades) Takımadalar grubunda ve oldukça görmek istediğim yerler.
MYKONOS’A NASIL GİDİLİR?
Mykonos’a nasıl gidilir derseniz değişik alternatifler mevcut. Yaz aylarında İstanbul Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanı çıkışlı direkt uçak seferleri bulunmakta. Atina ve Selanik’ten Aegean Air ve Olympic Air ‘in düzenli uçak seferleri bulunmakta. Onun dışında Mykonos’a Atina Pire limanından düzenli feribot seferleri ile de ulaşabilirsiniz. Atina’dan feribot ile geçiş süresi feribot türüne göre 3.5 ila 5-6 saat arası değişmektedir.
Mykonos’a Türkiye’ye yakın adalardan gitmek isterseniz aktarmalı olarak feribot ile geçiş yapabilirsiniz. Atina’dan ve diğer adalardan Mykonos’a gitmek için detaylı feribot tarifelerini ferriesingreece.com Biz, seyahatimizde Sabiha Gökçen havaalanından Mykonos’a Atlas Jet ile direkt uçuş, adalar arası ulaşımda ise hızlı feribot kullandık. Adalar içinde de hem çocuk olması sebebiyle, hem de rahat gezebilmek için araba kiralıyoruz. Otel rezervasyonlarımız ise booking.com dan.
2016 TARİHLİ GÜNCELLEME
Yaz sezonlarında uygulanan direkt uçuşlarda artık Atlas Jet Istanbul Atatürk Havalimanı’ndan, Borajet ise Sabiha Gökçen’den seferler düzenliyor.
Tur Rotamız
İstanbul-Mykonos uçak
Mykonos-Naxos aynı gün feribot, Naxos konaklama 4 gün
Naxos- Paros geçişi hızlı feribot ile
Paros 4 gün konaklama sonrası Mykonos’a geçiş hızlı feribot
Mykonos 2 gece konaklama sonrası uçak ile İstanbul dönüş…
MYKONOS GEZİ REHBERİ
Mykonos yada Türkçe adıyla Mikonos , belki de Türkiye’de en bilinen Yunan Adalarından. Ada ününü, çılgın gece hayatı, çılgın plaj partileri, her türlü cinsel tercihe açık bir ortam sunması, Avrupa sosyetisinin uzun zamandır tercih ettiği bir rota olmasından alıyor. Bu sebeple Mykonos’ta konaklama ücretleri de haliyle diğer Yunan Adalarında göre oldukça yüksek. Uçak inerken kıraç topraklı bir ada ve muhteşem renkte bir deniz görüyorsunuz. Hakikaten de deniz, ada genelinde çok güzel. Adaya ayak basmadan evvel eğer bizler gibi çocuk sahibi iseniz, uzun kuyruk bekleme tahammülünüz yoksa ya da oteliniz havaalanı-otel yada liman- otel transfer hizmeti sağlamıyor ise, mutlaka önceden taxi hizmeti almanızı öneririm. Ada genelinde taksi bulmak neredeyse imkansız çünkü toplamda 30-40 civari taksi olduğu söyleniyor:)
MYKONOS’TA ULAŞIM
Mykonos Merkez(Chora yada Hora deniyor tüm adalarda merkezlere) ile Mykonos Havaalanı arası yaklaşık 4 kilometredir. Mykonos’ta iki tane liman var, genellikle yolcu gemileri Tourlos adlı yeni limana demir atmakta, burası ile Chora arası 3.5 kilometredir. Eğer başka bir adadan feribot ile ulaştı iseniz, bazı feribot firmaları adadaki eski limanı da kullanılmakta ki bu da merkeze 1.5 km uzaklıkta ve birçok yere yürüyerek bile ulaşılabilir.
Mykonos’ta taksi kullanımı daha öncede belirttiğim gibi kısıtlı, ön rezervasyon yaptırmakta fayda var. Taksilerde taksimetre yok, gidilecek adrese göre ilan edilen her yıl belirlenmiş tarifeye göre ücret ödeniyor. Neredeyse tüm konaklama yerlerinin servisleri var, mutlaka iletişim kurarak karşılanma hizmetinden yararlanmanızda fayda var.
Mykonos’ta toplu taşıma olarak otobüs de kullanabilirsiniz.Otobüs için 2 ana istasyon var.
Kuzey istasyonu, arkeoloji müzesinin arkasında olup ana durakları; Agios Stefanos ,Tourlos, Kalafati, Elia, Kalo Livadi and Ano Mera’dır.
Güney İstasyonu, Fabrika adlı meydanda, Olympic havayolları yanında olup ana durakları ;Ornos, Agios Yannis, Plati Gialos, Psarou, Paraga, Paradise ve Mykonos Havaalanı’dır.
MYKONOS GEZİLECEK YERLER
Mykonos gezilecek yerler yönünden tipik Yunan Adası konseptini yaşayabileceğiniz bir ada. Dar sokaklarda beyaz badanalı mavi pencereli evleri, yeldeğirmenleri, adalara özgü patika dokusu, masmavi denizi ile sizleri kendine çekerken içinde kültür turizmi meraklıları için de pek çok şey barındırıyor. Parapotiani Kilisesi, Arkeoloji Müzesi ve daha bir çok müzeyi bünyesinde barındırmaktadır. Mykonos, ayrıca arkeolojik olarak tarihi M.Ö. 2000 lere dayanan Delos adasına çok yakın mesafede yer almaktadır.
Mykonos’ta görülecek yerler içinde şüphesiz şehir merkezi Hora, en çok ilginizi çekecek yerlerdendir. Dar sokaklarda dünyaca ünlü markaların şık butiklerini, yerel el işleri satan dükkanları sıra sıra görmeniz mümkündür. Sadece bu sokaklarda gezinmek, kaybolmak bile size büyük bir keyif verecektir.
Mykonos’ta gezilecek yerlerden bir diğeri de Little Venice olarak bilinen Alefkantra bölgesidir. Burası, kıyı şeridi boyunca rengarenk boyanmış evler, denizin tam kenarına inşa edilmiş olup balkonları adeta denizin üzerindedir. Kıyı şeridi boyunca uzanan kafelerde ve barlarda oturup gün batımını izlemek adettendir.
MYKONOS PLAJLARI
Yunan Adaları’nın en meşhur ve çılgın plajlarına ev sahipliği yapan Mykonos Adası, her zevke hitap edebilen plajlara sahip. En meşhur olanları Paradise Beach, Super Paradise Beach(ki bir kısmı çıplaklar için ayrılmış) ve Elia Beach. Kaldığımız otelin hemen yanıbaşından bu plajlara kalkan motorlar var.dı. Tarife bilgileri de tabelada 🙂
Efe, konaklama yaptığımız Petinos Hotel‘in önünde bulunan plajı ve denizi çok sevince, çocuğun düzenini bozmadık, bilerek ve isteyerek hiçbirine uğramadık, Platis Yalos’un denizi hakikaten çok güzeldi, hep dediğim gibi çocuğun mutlu, sen mutlu 🙂
Gezi Paylaşım’ın Notu:
Bu tatilimizi planlarken esas amacım, Naxos ve Paros adalarını görmek ve tatilimizin esas bölümünü bu iki adada geçirmek idi. Mykonos, ada geçişlerimiz için bağlantı noktası idi. Mykonos’ta 2 gün konaklama yaptık. Adayı genel olarak sevdik, gittiğimiz için de mutlu olduk.Fakat şunu belirtmekte fayda var, sezonda çok ama çok kalabalık, mekanlar yüksek fiyatlar ile hizmet vermelerine rağmen kalite diğer adalardan çok da farklı değil. Mykonos’a sadece ama sadece gece hayatı ve çılgın partileri için gelirim sabah yatarım, akşam kalkar süslenir püslenir partilere akarım diyenlerdenseniz sizin için biçilmiş kaftan. Ailecek gidilebilecek bir mekan mı? Ona da evet, denizi çok güzel, gezilecek yerleri çok . Biz Mykonos’ta bulunduğumuz süre içinde bolca deniz keyfi yaptık, Chora sokaklarını turladık, güzel yemekler yedik ve dinlendik. Gece hayatımı? Belki Efe biraz daha büyüyünce 🙂
Gezinin ikinci durağı Naxos Adası Gezi Rehberi için tıklayın