Özellikle ilk defa anne baba olan çiftler için bebekle tatile çıkma fikri, heyecanın yanında derin bir korku ve yorucu bir hazırlık evresini de içerebilir. Hatta bir çok kişinin bebekle tatil mi? Unut gitsin dediğini duyar gibi oluyorum… Uzun yolculuklar, hava ve ortam değişiklikleri, transferler, değişen uyku yemek düzenleri, kalabalık gözümüzü korkutmaya yeter de artar bile.
Biz, ilk tatilimizi Efe 3.5 aylıkken Antalya’da bir otelde yapmıştık. Bu seyahatte uzun araba yolculuğumuzu bebek uyurken yol alabilmek için gece saatlerine denk getirmiştik, kalabalık bir grup gitmiştik, bebeğin sorumluluğunu annemle paylaşma imkanımız vardı, herşey kolaydı. Lokasyon da değiştirmediğimiz için ekstra zorlandığımızı söyleyemem.. Daha sonra, Efe 1 yaşında iken ilk yurtdışı gezimizi Hırvatistan ve Karadağ’a gerçekleştirdik. Uçak, araba kiralama, feribot derken bir çok lokasyon değiştirip farklı yerlerde kalmak, sürekli toplanıp yerleşmek gerekti. Yemek ve uyku saatlerini sürekli planlayarak hareket ettik, tatilimiz de gayet güzel geçti.
Arkasından, birçok kez yurtiçi ve yurtdışı seyahate gittik.. İşte size yaşadıklarımdan edindiğim tecrübeler ve bebekle tatile giderken yanınıza almanız gerekenler…
Bebek koltuğu– Çok yer kaplamasına rağmen, bazı annelerin olmazsa olmazıdır. Özellikle yurtdışında araç kiralarken de talep üzerine temin edilebiliyor, fakat genelde eskimiş veya düşük kaliteli bir ürün olabiliyor. Ben Türkiye içi araba ile yaptığımız seyahatler hariç hiçbir seyahatimde yanıma almadım, kiraladığımız arabalarda ise özellikle seçme şansım olması için Türkiye’de iken uzun yazışmalar yaptım, kaliteleri ise idare ederdi, temizliği konusunda tereddüt olabiliyor, bebeğin altına sermek için yanınıza temiz bir örtü alın..…Uçak firması ile mutlaka teyit edin, bazı oto koltuklarının uçak içi kullanımına da müsaade ediliyor.
Baston Puset- Hayat kurtarıcısı diyebilirim.. İster havaalanında, ister plajda uyurken, ister siz akşam yemeği sonrası dışarıda gezerken, ister alışveriş poşetlerini taşırken olsun, hep işinizi kolaylaştıracak. Tabi fazla merdivenli, kumlu lokasyonlarda ekstra bir güce ihtiyaç duyabilirsiniz. Ayrıca mama sandalyesi olmayan yerlerde bu amaçla da kullanabilirsiniz. Gideceğiniz lokasyonun hava şartlarına göre yağmur kılıfı veya sinekliği de unutmayın…
Sling- Puset kullanmak istemeyenler için alternatif, şahsen biz kullanmadık, sıcak veya yağmurlu havalarda bebeği ve sırt çantasını taşımak hem onun hem sizin açınızdan zorlu olabiliyor.
Seyahat Yatağı– Hem Türkiye içinde hem de yurtdışına yaptığımız seyahatlerin bir kısmında oğlum 2.5 yaşına gelene kadar Baby Bjorn’un şu yatağını kullandım, çok da memnun kaldım, kurulumu saniyeler içinde, hafif ve taşınması kolay. Gideceğiniz yerle yatak konusunu mutlaka konuşun, ne şartlarda bir yatak temin edeceğinize bağlı olarak hiç gerekli olmayabilir.
Seyahat Çantası– Uçakta, arabada, trende mutlaka yedek kıyafet, bez,ıslak mendil, alt açma bezi,emzik,oyuncak, mama,termos gibi bebeğinizin ihtiyacına göre hızlı ulaşabileceğiniz ürünleri içeren bir çanta
Termos– Özellikle mama döneminde iseniz çok gerekli olacaktır.
Emzirme önlüğü veya şal: Emziren anneler için hayat kurtarır.
Mama– Eğer bebeğiniz mama ile besleniyor ise, özellikle gittiğiniz yerde aynısını bulamama, bulduğunuzu yememe riskini almayın, bir paket mutlaka yanınıza alın.
Biberon-Önlük-Mama kaşığı ve tabağı- Emzik: Her gittiğiniz yerde bulamama ihtimalinize karşı mutlaka yanınıza alın. Oğlumun emziklerini üçer beşer almıştım, çünkü sadece bir markanın emziği ile mutlu oluyordu:)
Islak Mendil, pişik kremi, bez: Gideceğiniz yere göre alışkın olduğunuz markanın bulunup bulunmadığını araştırın. Ben yaptığım bir çok seyahatte Efe’nin kullandığı bez markasının aynısının satıldığını bildiğimden sadece 2 gün yetecek kadar ıslak mendil ve bez stoğu ile gittim, valizi doldurmadım..Pişik kremimi, tırnak makası ve şampuanımızı Türkiye’den götürdüm.
İlk yardım, ilaç ve güneş koruyucusu: Ateş düşürücü, böcek ilacı, ishal, mide ilaçları başta… Güneş koruyucusu konusunda da bebeğinize zarar vermeyecek fazla kimyasal barındırmayan ürünler arasından tercihinizi yapın.
Kıyafet- Şapka- Havlu: Gittiğiniz yerin iklimine bağlı olarak bol bol kıyafet ve iç çamaşırı. Uçakla seyahat ediyorsanız kabin içi ısısı sebebiyle mutlaka uzun kollu yedekler. Yedek ayakkabı,terlik almayı da unutmayın.. Otel havlularını kullanmak istemeyebilirsiniz, bebeğinizin havlusunu da valizinize koyun.
Minik bir battaniye-pike: Gerektiğinde güneşten korumak, gerektiğinde sarıp sarmalamak için…
Oyuncak-kitap- atıştırmalık: Uzun beklemelerde, yolculuklarda mutlaka çantaya bir iki alternatif atın…
İlk defa göreceği, kolay taşınabilir bir oyuncak veya kitap kurtarıcıdır…
Fotoğraf Makinesi veya Kamera: Asla unutmayın… Ne kadar yorucu anlar yaşasanız da hayatınızın en güzel anılarını biriktiriyorsunuz, keyfini çıkarın ve eğlenin..
Haa, unutmadan yeriniz kaldı ise kendinize de bir iki parça eşya almayı unutmayın 🙂