gezipaylasim

Samos (Sisam) Gezi Rehberi

 

2013 yaz tatili için Türkiye’ye yakın, sakin, kafa dinleyebileceğimiz, çok aşırı turistik olmayan, plajları temiz, yemekleri, mezeleri güzel olsun kafi diyerek başladığımız tatil araştırmaları sonucu rotamızı Yunan Adalarına çevirmeye karar veriyor ve  arkadaşlarımızla beraber kendimizi şirin Samos ( yada Türkçe adıyla Sisam ) tatili hazırlıklarına girerken buluyoruz. Tatilimizi Ramazan Bayramı sonrasına denk getirerek adadaki Türk turist kalabalığını da büyük ölçüde  atlatmış oluyoruz.

HAZIRLIKLAR

Eğer yeşil pasaportunuz yoksa,  Samos’a gitmek için  Schengen vizenizin olması gerekiyor. Fakat halihazırda da yürürlükte olan bir anlaşma ile Türkiye’ye yakın bazı adalara kolaylaştırılmış vize uygulaması var. Bu konu ile Vizesiz Yunan Adaları yazımı okumanızı öneririm. Biz, Samos’a vakitsizlik sebebi ile Schengen yerine, evrakları birkaç gün evvelden Kuşadası’nda bulunan acentaya vererek kapı vizesi ile giriş yaptık.

kuşadası samos feribot seferi

kuşadası samos feribot

YOLCULUK

Oğlum 2 yaşında olduğundan hazırlık ve valiz hazırlama aşaması her annenin tahmin edeceği şekilde yorucu geçti .. Mümkün olduğunca çok eşya yüklenmemeye çalışsak da iki yaşında bir bebeğin ihtiyaçları hiç de az olmuyor.  İstanbul’dan çıkıp arabamız ile ilk Kuşadasına gittik. Samos, Kuşadası Dilek Yarımadasına 1650 metre uzakta. Kuşadasında bir gece konakladık, sonrasında Samos’a geçtik. Feribot yolculuğu yaklaşık  2 saat sürdü. Bunun sebebi, feribotların adanın merkezi olan Vathi limanına yanaşması. Türkiye’den görünen kısım Pyhtagorio bölgesi fakat bu bölgede sadece yat ve tekneler demirliyor.

SAMOS

Samos’ta vize işlemlerini yapan memurlar son derece rahat, ağır ağır yavaş yavaş çalışıyorlar..Efe huysuzlanıyor, sıcaktan ve beklemekten çok sıkıldı. Her yerde bebekliyim diye öncelik tanınmasını tabi ki beklemiyorum ama Avrupa’da yaşadığım hep ön sıraların nazikçe teklifi burada asla gerçekleşmiyor.  Halkımız, sırasına, vatan toprağı savunur gibi sahip. Uzun kuyruk nihayet son buluyor da rahatlıyoruz.

Samos’a iner inmez feribot iskelesinin hemen karşısında bulunan araç kiralama şirketinden daha önceden rezervasyonunu yaptığımız aracımızı günlük 40 Euro dan alıyoruz. Haziran ayında bu fiyatlar 30 Eur. ya kadar inebiliyormuş. Bizle aynı feribotta gelen bazı vatandaşlarımız rezervasyonsuz fiyat soruyor ve 60 Eur. fiyata kiralama yapıyor, bazıları ise hiçbir acentadan araç bulamıyor, çünkü adada araç yok .. Özellikle yüksek sezonda( Temmuz- Ağustos ) herhangi bir Yunan adasında araç kiralamak isteyenlerin önceden araştırma yapıp rezervasyon yapmalarını tavsiye ederim.

vathi samos

Vathi

ADANIN MERKEZİ VATHİ

Vathi’ye indiğimizde ilk izlenim;  oldukça sıcak öğlen saatleri, sokaklardaki kafelerde frapelerini yudumlayan Yunanlılar ve tek tük turist dışında pek kimse bulunmaması..Yunanistan’da saat 14.00 sonrası siesta saati özellikle Pazar günleri açık yer bulmanız neredeyse imkansız. Samos’ta milli bayramları sebebi ile  benzinliğin kapalı olduğuna şahit olduk, başka da bir şey demiyorum 🙂

 Vathi’de genel anlamda gündüz saatlerinde çok fazla ilgi çekici bir şey yok..Adanın merkezi oldukça sessiz…

SAMOS ADASI NEREDE KALINIR? 
Biz, Pythagorio bölgesinde kalmaya karar vererek Türkiye’den booking.com aracılığı ile Princesa Riviera Resort’a rezervasyon yapıyoruz. Otel, Glicorisa Beach denen bölgede. Bu plaj, çakıl taşlı ama oldukça güzel, Otel plaja tepeden bakıyor, kahvaltısı güzel, manzarası güzel, havuzu var ama ufak, gerçi biz hiç havuz kullanmadığımız için sorun etmedik… Plaja araba ile inmiyor olsa idik bebek arabası ve plaj malzemeleri ile o sıcakta oldukça zorlanırdık. Odalar oldukça küçük. Bunlar nispeten aşılabilir ama otel personelinin genel olarak tembelliği ve vurdumduymazlığı beni çileden çıkardı, bu sebeple ayrıntılı yazıyorum. Oğlum bir gün odada cam bardak kırınca hemen temizlenmesi için ricada bulundum. Resepsiyona söylediğimde temizlikçinin çıktığını söyledi, ben başka biri yapamaz mı dediğinde ne yapabilirim ki, temizlikçi yarım gün geliyor yanıtını aldım pişkince! Bir faraş verin ben temizleyeyim dedim ve faraşımı aldım! Toplayabildiğimi topladım, fakat ertesi gün temizliği özel olarak rica ettim. Döndüğümüzde yine cam kırıklarını gördük. Aldığımız cevap elektrik süpürgesi ile ancak bu kadar oluyor! şeklinde idi. Bu bölgede konaklayacaksanız Hotel Glicorisa Beach‘i tek geçerim. Burası oldukça yüksek talep gören bir otel. Çoğu zaman yer bile bulunmuyor. Biz kumsal olarak da burayı kullandık, acıktığımızda da burada yemek yedik. Oldukça keyifli, temiz bir plaj. Kum değil çakıl taşlı ama Efe de keyifle oynadı burada.

 

Samos Adası diğer konaklama seçenekleri için  buradan farklı otel seçeneklerine bakmanızı tavsiye edeceğim…

Neyse, nerede kalmıştık? Adanın güzelliklerine dönelim..

SAMOS PLAJLARI

 Samos adası, kristal rengi temiz suları ile bir çok harika plaja ev sahipliği yapıyor.  Adanın neresinde olursanız olun, size hitap edecek bir plaj mutlaka bulursunuz. Yunanistan’da şezlong- şemsiye hizmeti veren plajlar kadar, kendi halinde sakin plajlar da oldukça fazla.  Hatta tüm ülke genelinde bir çok yerde natürist yani çıplaklar plajları da bulunmakta.  Biz, genellikle oğlumuzun da rahatlıkla denize girebilmesi için kumsalı olan, sığ, yakınında ufak tavernası olan, çok gürültüsü olmayan plajları tercih ettik. Fakat bunun dışındaki plajları gezmeyi de ihmal etmedik 🙂

Glicorisa Beach

Glicorisa Beach Samos

Glicorsa Beach, Samos

Otelimizin bulunduğu sahil. Phytogorio merkeze 3 km, Vathi’ye 10 km uzaklıkta. Glicorisa Beach Hotel’in sahili. Plaj sevimli, ücretli şezlong ve şemsiye mevcut. Çakıl kumsal fakat deniz tertemiz ve keyifli.. Efe burada çakıl taşları ile oynadı, suya çok girmek istemedi. Deniz rüzgarlı değil. Plajın hemen üstünde otel bulunduğundan güzel ve kapsamlı bir restoran hizmeti var. Ayrıca Glicorisa otelin çocuk oyun parkından da biz oldukça faydalandık..

Efe Glicorisa’da parkı keşfederken

 Bu havlu mandallarına bayıldım. Havlu kayma, uçma derdine son..
samoswp11
Psili Amos
Samos’ta iki tane Psili Amos var. Benim bahsettiğim Pythagorio bölgesine yakın olan. Oldukça sığ bir deniz, bu sebeple ailelerin tercihi. Fakat her nasılsa plajda bizdeki gibi bağırtı patırtı olmadan oynuyor Avrupalının çocuğu! . Suyu tertemiz, kumsalda ağaçların gölgesi dışında şezlong ve şemsiye hizmeti var. Plajda atıştırmalık yiyecekler var ve hemen kenarda bulunan mini tavernada taze deniz ürünleri de yiyebilirsiniz. Ben bu plajı çok sevmiştim çünkü oğlum çok mutlu idi. Deniz sığ olduğundan rahatça girdi, kumlarda yuvarlandı.. Hatta karşıdan görünen Dilek yarımadasına bakıp Türkiye nerede dediğimizde minik parmakları ile göstererek bizleri mest etti:)
samoswp6

Psili Amos, Samos

samoswp8

Psili Amos ve karşıda Dilek Yarımadası Türkiye

 

samoswp7

Psili Amos, Samos

 

Livadaki Beach
Burası saklı cennet. Hayatımda gördüğüm en güzel plajlardan..Deniz iki kayalığın arasında kalıyor ve turkuaz rengi ile sizi mest ediyor. Ulaşımı biraz zorlu ama mutlaka gidilip görülmeli. Paraskevi yönüne doğru giderken kasabaya gelmeden evvel sol tarafta Livadaki tabelasını göreceksiniz. Yolun bundan sonrası biraz konforsuz, tamamen taşlık ve toprak yolda yaklaşık 10 -15 dakika ilerleyeceksiniz,araç tekerleklerine dikkat 🙂
Fakat tesise vardığınız anda bunu unutacağınızdan eminim.. Çocuklu aileler için de mükemmel çünkü sığ bir deniz var. Plajda beach bar var, yemekleri ve servisi oldukça kaliteli.. Buradan hiç ayrılmak istememiştik..
samoswp4

Livadaki Beach, Samos

Livadaki Beach, Samos
Lemonakia Beach

Lemonakia Plajı, Samos

Lemonakia Plajı, Samos

Vathi’ye 13 km uzaklıkta olan Lemonakia Beach, turistik Kokkari bölgesine çok yakın. Gayet temiz, düzenli bir plaj ama biz çok kalabalık bulduğumuzdan tercih etmedik.

Tsamadou Beach 


Samos’tan Kokkari’ye giden ana yolda bir koyda yer alan  bu plaj oldukça meşhur. Plajın bir kısmı nudistlere ayrılmış bir alan. Anayoldan ağaçların arasından oldukça fazla merdiven inilerek ulaşılıyor. Muhteşem bir manzara ve denizi var fakat hem çok dalgalı olması, hem de bebek ve arabası ile bu kadar merdiven inip çıkmanın eziyet olacağını düşündüğümüzden bu plajı sadece görüp geçtik. Bu arada plajda şemsiye, şezlong, yiyecek hizmeti var.

Tsamadou Plajı

Tsamadou Plajı

Bunların dışında da birçok plaj bulunmakta. Özellikle Klima, Posidonio, Kokkari de gezmeye değer. Eminim kendi zevkinize göre bir plaj bulmakta zorlanmayacaksınız Samos’ta..

SAMOS GEZİLECEK YERLER

PYTHAGORIO
Adanın turistik merkezlerinden olan bu kasaba, adını Bu bölge, adını Samos doğumlu ünlü filozof ve matematikçi Pisagor’dan alıyor. Alışveriş yapabileceğiniz çeşitli dükkanlar var.Bu bölgede çokça karşınıza çıkacak hediyelik eşya Pisagor bardağı olacaktır. Ünlü düşünürün buluşu bu bardağı belirli bir seviyenin üstünde doldurursanız, bardaktaki sıvı tamamen boşalmakta. Felsefi olarak aç gözlülük etmemek ve  yetinmeyi bilmek gibi kavramları vurguluyor .  Kasaba, canlı havasıyla, limanıyla, dar sokaklarıyla, her zevke hitap eden denizin hemen kıyısındaki şirin restoranları ile gerçekten keyifli  bir sahil kasabası.

samoswp21 samoswp23

 

KOKKARI
Vathi’nin 10 km. kuzey batısında yer alan Kokkari bölgesi de yoğun turistik bir bölge. Çakıl taşlı rüzgarlı plajı sörfçülerin de favorisi.  Denizin rengi, ambiyansı güzel bir bölge. Muhteşem manzaralar eşliğinde denizin dalga seslerinin yanıbaşında yenen akşam yemekleri çok keyifli.
Kokkari, Samos

Kokkari, Samos

MANOLATES

Vathi’ye 25 km. uzaklıkta olan Manolates, adanın tepesinde yer alan geleneksel bir dağ köyü. Daracık patika yolları, seramik el sanatları dükkanları ve çiçeklerle donatılmış evleri ile şirin, yokuşlu  bir kasaba. Ufak kafeteryalarında oturup soluklanıp ev yapımı yiyeceklerin tadına bakabilir, manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Manolates, Samos

Manolates, Samos

GENEL DEĞERLENDİRME
Samos, genel olarak keyifle gezdiğimiz, dinlendiğimiz, vıcık vıcık kalabalığı olmayan, özellikle ufak çocuklarla rahat edebileceğiniz güzel plajları, kaliteli yemekleri, taze deniz ürünleri, ülkemize göre oldukça uygun yemek fiyatları, büyük porsiyonları ile göz doldurdu. Bizlere bu kadar yakın olan bu adayı fırsatınız olduğunda gezmenizi tavsiye ederim…

 

3 thoughts on “Samos (Sisam) Gezi Rehberi

  1. Semanur Süzgen

    Merhabalar , çok güzel bir site hazırlamışsınız ; tebrik ediyorum . Ben de görmediğim adalar hakkında bir şeyler bulurum ümidiyle yazıları okumaya başladım. Samos için izninizle bir kaç ilave yapmak istiyorum. Ben de 2016 yılının ekim ayında arkadaşlarımla gittim. Biz Seferihisardan yeni başlayan seferlerle Karlovasi’ye gittik ve feribot bileti aldığımız firma aracılığı ile otel ve araç rezervasyonumuzu yaptık. Sizden 3 sene sonra gittik ama ekim ayı fiyatlar mı farklı bilemedim, biz günlüğü 15 euro dan kiraladık aracı. Yavaşlık konusunda size katılıyorum. Karlovasi hem yeni merkezi hem de eski merkez görülmeye değer . Restoranlar harikaydı bizim açımızdan. Sizin yazdığınız plajlara da ekleme yapmak istiyorum. Kalovasi plajları da güzel ama en çok da Potami beach’e hayran kaldık. İrili ufaklı rengarenk taşları su ve güneşle inanılmaz görsellikteydi. Ayrıca Samos’a gidilir de Potami şelalesi görülmez mi ? Tahta merdivenlerle sanırım 170 civarında merdiven çıktık ama hem manzara inanılmazdı hem de tepedeki cafe’de yemekler ve ev yapımı şarap tüm yorgunluğa değiyor. Ayrıca en güneyde , batı ucundaki Marathokampos görülmeli, daracık sokaklarında yürünmeli . Karlovasi -Marathokampos arasında Konteika’ya da uğranmalı. Öğle saatlerinde terkedilmiş havası veriyordu ama sakin ve sessiz sokakları yürümeye değer. Monaletes’de de ev yapımı keklere hayran kaldık. Diğerlerinde size katılıyorum. Bunları da ilave etmek istedim. Teşekkürler …

    • gezipaylasim

      Merhabalar
      Çok teşekkür ediyorum değerli yorumunuz ve katkılarınız için
      Gözlemleriniz de harika eminim birçok kişi faydalanacaktır
      Keyifli geziler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.