Güncelleme: Eylül 2024
Yunan Adaları, yaz aylarının gelmesi ile her sene olduğu gibi bu sene de Türk turistler arasında popülaritesini sürdürmekte.
Bu yazıyı 2015 yılında yazmışım, tam 9 sene önce… Uzun yıllardır adalara gidiyorum, hatta ben adalara gittiğimde bir çok yer dutluktu desem 🙂 Yıllar içinde bana gelen sorulardan ve Yunanistan destinasyonu üzerine yorum yapanların artmasından ilginin boyutunu rahatlıkla anlayabiliyorum. Güncel olarak 2024 yılında özellikle ülkemizdeki tatil yörelerindeki yoğun fiyat dengesizlikleri ve kapı vizesi kolaylığı sebebiyle, Yunanistan ve Yunan Adaları Türk turistin yoğun tatil yaptığı destinasyonların başında yer aldı .
Yunan Adaları Turları , Yunan Adalarında Balayı ve Yunan Adalarında Tatil bu kadar popüler iken, adalara ilk defa gidecekler için genel bir Yunan Adaları Rehberi hazırlamak istedim çünkü bir çok kişi birkaç ada dışında normal olarak adaların yerini veya hangi ada grubuna ait oldugunu bilmiyor.
Öncelikle birkaç sorunuza yanıt vererek başlayayım…
Kaç tane Yunan Adası var?
Yunanistan’ın Ege ve İyon Denizinde yaklaşık 6000 adet ada ve adacığı bulunuyor.
Kaç Yunan Adasında yerleşim var ?
Yunan Adalarının 227 tanesinde yerleşim var.
Adaların birbirine yakın konumu, kültürel ve coğrafi özelliklerine göre Yunan Adaları Harita’sında adalar gruplarını aşağıda görebilirsiniz. Adaların özellikle İngilizce isimlerini paylaşıyorum ki, rezervasyon ve biletleme aşamalarınızda karmaşa yaşamayın.
Ionian (İyonya ) Adaları: Zakynthos, Ithaca, Corfu, Kefallonia, Lefkada, Paxi, and Kythira
Argo Saronic Adaları :Angistri, Aegena, Methana, Poros, Salamina, Spetses, Hydra.
Cyclades (Kiklad) Adaları : 56 adadan oluşmakta olup, başlıcaları Amorgos, Anafi, Andros, Antiparos, Delos, Ios, Kea, Kimolos, Kythnos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Santorini, Serifos, Sikinos, Sifnos, Syros, Tinos, Folegandros, Donousa, Irakleia, Koufonisia ve Schinousa’dır.
North Aegean (Kuzey Ege ) Adaları : Agios Efstratios, Thasos, Ikaria, Lesbos, Limnos, Inouses, Samos, Samothrace, Chios, Psara.
Sporades(Sporad) Adaları : Alonissos, Skiathos, Skopelos, Skyros
Dodocanese (12 Adalar ) : Astypalaia, Kalymnos, Karpathos, Kasos, Kastellorizo, Kos, Lipsi, Leros, Nisyros, Patmos, Rhodes, Symi, Tilos, Chalki.
Crete (Girit ) : Kapladığı yüzölçümü nedeni ile başlıbaşına bir grup olarak gösterilmiştir. 4 bölgeye ayrılmıştır; Chania, Rethymno, Heraklion ve Lasithi.
Amargos
İLK DEFA YUNAN ADALARINA GİDECEKLERE ÖNERİLERİM
1- İlk seferde çok fazla ada görmeye kalkmayın. Her gün başka bir adaya geçmeye kalkmak yorucu, zahmetli ve keyifsiz olacaktır.Adaların pek çoğu bir günde görülemeyecek kadar büyük. Her adanın ruhu, dokusu farklı. Zaten tatilin amacı da rahatlamak ve her yere biraz vakit ayırarak sindirerek gezmek değil mi?
2-Zamanınız kısıtlı değilse, aynı takımadalar grubu içinde olan birkaç adaya seyahat etmek sizi yormayacaktır.
3-Vize işleminizi,otel, araç kiralama,feribot rezervasyonlarınızı erken yapın. Feribot seferlerinde hava şartlarına bağlı gecikme ve iptal olabilir.Alternatif planınız mutlaka olsun.
4-Çocukla ya da bebekle seyahat ediyor, yaşlı veya engelli iseniz, bazı adalar sizin için külfet olabilir, konaklama yerinizi, ada içinde gezeceğiniz yerlere ulaşımınızı mutlaka önceden araştırın. Biz, çocuklar küçükken hep bebek arabası ile gezdiğimizden, Santorini’yi rotamıza almamıştık.
5- Birçok restoran veya otel kredi kartı kabul etmekle beraber, ufak adalarda sorun yaşayabilirsiniz. Nakit paranız ya da nakit çekebileceğiniz Atm kartınız mutlaka yanınızda olsun.
6-Kilise ve Manastır gezilerinizde kapalı giyinmeniz talep edilebilir, yüzme kıyafetleri ya da çok açık kıyafetlerle girmeye kalkmayın.
7-Eğer çoklu ada ziyareti planlıyorsanız, fazla eşya taşımayın. Otelden feribot limanına, limandan yeni otele derken ciddi bir sakatlık riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz!
8-Yunan Alfabesinden korkmayın, yollarda bir çok tabela hem İngilizce hem Yunanca. Ayrıca çok iyi dil bilmeseniz bile Yunanlılar genellikle yardımsever, mutlaka yolunuzu bir şekilde bulursunuz.
9-Yemek konusu Türk turistleri memnun edecek seviyede. Porsiyonlar büyük, yemekler lezzetli. Hatta burada da, aaa tabağında bırakmışsın ama, yoksa beğenmedin mi? kültürü mevcut 🙂
10-Yunanlılar genelde öğle yemeklerini 15.00’te akşam yemeklerini de 21.00 civarı yemeye başlıyorlar.
11- Alışveriş edecekseniz mutlaka siesta saatleri olan öğlen saatlerine dikkat edin.
12-Yunanistan genelinde , nudist ya da naturist deden çıplaklar plajları da bulunuyor. Bu konseptte tatil yapmak ya da uzak durmak isteyenler, plaj konseptini yerel halka ya da konaklanan otele sorabilir.
13-Herkesin gönlüne hitap eden ada farklıdır. Bu sebeple yola çıkmadan sizin için Yunan Adaları ne ifade ediyor? Ne görmek, ne yaşamak, nasıl bir gezi ya da tatil yapmak istiyorsunuz? Buna az çok karar verin. Çılgın eğlenceler istiyorsanız Mykonos sizin için vazgeçilmez olabilirken, yanıbaşınızdaki arkadaşınız Paros’u, eşiniz Samos ve Naxos’u, 3 yaşındaki çocuğunuz Antiparos’u, siz Girit’i tercih edebilirsiniz….Ama bence hiçbirini gördüğünüze pişman olmayacaksınız…
Yunan Adaları Feribot Seferleri için önerim; benim tüm rezervasyonlarda sorunsuz kullandığım www.ferriesingreece.com olacaktır.
Bizim yaptığımız Yunan Adaları Turları için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz;
Yunanistan Vizesi Nasıl Alınır? Ekli linkten okuyabilirsiniz.
Siz Yunanistan’a ya da Yunan Adaları’na gittiniz mi? Önerilerinizi , tecrübelerinizi ya da aklınıza gelen soruları paylaşır mısınız?
oldukça güzel bir rehber olmuş, tebrik ediyorum.
Teşekkürler bende sizi tebrik ederim, takipteyim..
hangisini tavsiye edersiniz tatil için
İnanın benim gördüklerimde hepsinin tabiki farklı bir havası var. Siz nasıl bir tatil arayışında iseniz ve yolculuk olarak zaman,bütçe veya ulaşım durumuna göre değişiklik gösterecektir.
Ama ilk defa bir adaya gidilecek ise bence Midilli listenin başında olabilir. Yazısı da yakında geliyor…
tabi güzel yerler ama biraz daha ülkemize yoğunlaşsak daha iyi olur bu aralar tatil yönünden
Merhaba, tabi hak veriyorum . Ülke turizmimizi öne çıkartmak hepimizin görevi. Lakin ben genellikle sadece yurtdışı gezi yazıları yazmaktayım.
Ülkemizle ilgili misafir yazar olarak paylaşım yapmak isteyenlere kapımız açıktır, hassasiyetiniz için teşekkürler
Merhabalar.
Yazınız basit ve cok acıklatıcı olmuş . Gercekten bu kafa karısıklıgında iyi geldi.
2 yasinda bir cocugumuz var.Eşimleyurt dışı gezimiz çok oldu lakin çocuk doğduğundan beri altınoluk başka yere gidemedik.
Biz okullar kapanmadan kalabalık olmaması için 3 haz ve 11 haz arası yurt dışı seyahatlerimize tekrar başlayalım dedik.
İlk olması çok uzun bir yol olmaması ve diğer adalar göre daha yeşil olması , küçük beyin ihtiyaçlarını rahat karşılamak için araba ile bir seyahat düşünerek thassos seçtik.
Lakin 3 ile 11 haz arası deniz suyu soguk olurmu karar veremedik.
Altınoluk idmanından dolayı cok sıcak bir deniz beklentimiz yok .yalnız yinede biraz soğuk olan su annesinin keyfini kaçırmak için yeteli olur.
Sizin bu konuda bir bilginiz yada başka bir ada tavsiyeniz varmıdır.
Şimdiden ilginiz için teşekkür ederim
Merhaba hareket noktanız İstanbul mu? Öyle ise Thassos uygun olabilir..
haziran ayında ortalama sıcaklık 23 derece civarı olur. Thassostaki deniz çok soğuk bir deniz değil. Daha güneye inme sansınız varsa tabiki ısı artacaktır.
Keyifli geziler dilerim
Merhaba,
Yunanistan Vize alımı ile ilgili olarak çok başarılı bir yazı olmuş gerçekten elleriniz dert görmesin. Herkesin yunanistanı görmesini tavsiye ederim.
Çok faydalı, detaylı yazılar. Emeğinize sağlık.
Merhaba,
Biz Mayıs ayının ilk haftası Zakynthos’a gitmeyi planlıyoruz. Sizin görme şansınız oldu mu? Evlilik yıl dönümü için tavsiye eder misiniz? Deniz sıcaklığı nasıldır?
Ayrıca yazınız sade, akıcı ve epey aydınlatıcı olmuş. Teşekkür ederim paylaşımınız için.
Sevgiler,
Merhabalar,
Öncelikle teşekkür ederim faydalı olabiliyor isem ne mutlu..
Zakynthos, bize bir türlü kısmet olmadı. Umarım ilerleyen zamanlarda. Okuduğum gördüğüm kadarı ile harika bir yere benziyor.
Mutluluklar diliyorum şimdiden tebrikler
Yunanistan aynı bizim gibi, ben egeliyim ve yunan adalarını bol bol gezerim, yaşam standartları dışındaki herşey bizim ülkemizdeki ile aynı. Ama bu gidilmemesi icin bir gerekçe değil aksine bir başka ülkedeki bize benzer yaşamı görmek için bile gitme sebebi
Merhaba Türkiye’den uçak dışında sykros adasına ulaşım hakkında bilgi verebilirmisiniz ? 🙂
Merhaba,
Skyros adasına Türkiye’den feribotla vs. ulaşım mümkün değil. Sykros adasına gitmek için uçak dışında tek alternatifiniz Anakara ile bağlantılı olan Eğriboz(Evia) Adasına gitmek, arabayla istanbuldan yaklaşık 11 12 saat sürecektir. Sykros adasına feribot sadece buradan var.
Bunun dışında Sykros adasına ulaşmak için Türkiye’den uçak düşünülürse Atina veya Selanik’e ulaşmak yeterli. Oradan Sykros’a uçuşlar bulunuyor.
Merhaba,
3 aile Bayram öncesinde Yunan adaları turu yapmak istiyoruz Rodos ve Santorini düşünmüştüm arası 8 saatmiş.
5 günlük bir gezi için Rodos, Samos ve Kos üçlüsünü önerirmisiniz.
Merhaba Recep Bey,
5 gün için üç ada oldukça zorlayabilir sizi her ne kadar yakın olsa da koşturmaktan keyif alamayabilirsiniz.
Tavsiyem seçenekleri maksimum ikide tutmaktır.
Samos ile ilgili yazım burada faydalanmak isterseniz keyifli geziler,
http://www.gezipaylasim.com/samos-sisam-gezi-rehberi/