gezipaylasim

MİDİLLİ ADASI GEZİ REHBERİ 1.BÖLÜM – LESVOS GEZİ NOTLARI

Midilli Adası, doğal güzellikleri, lezzetleri ve denizi ile hep övgüyle bahsedilen bir ada olmasına rağmen, Midilli konusundaki algım  “Ayvalık’ın burnunun dibi,  ne de olsa yakın, her zaman gidilir” noktasında kalmıştı. Tatil için başka alternatifler üretirken, işlerimizin de son dakikaya sarkması sebebi ile rotamızı aniden Midilli’ye çevirme kararı alıyoruz. İstanbul’dan Ayvalık’a  araç ile , ardından Ayvalık-Midilli feribot geçişi ile adaya ulaşım sağlayacağız. Buyrun Midilli Adası Gezi Rehberi’ne…

Mytilene Midilli

Mytilene Midilli

Yazının başından sonunu söyleyeceğim… Bu kadar yakın olan güzelliklerden niye bu zamana kadar mahrum bırakmışız kendimizi, nasıl atlamışız  bu güzellikleri…Midilli, yemyeşil, güzel, büyük, her beldesi ayrı bir havaya sahip. Yunanlıların dediği gibi Orea Mitilini (Güzel Midilli )  seyahatimiz boyunca, daha önce niye gelmemişim dedim durdum hep.

Birde tanıştığımız güzel insanlar, kurulan dostluklar… Merak etmeyin hepsi bu yazıda…

Tabi, işin keyif ve gezme kısmı bir yana, Midilli adası bizim gittiğimiz dönemde ciddi bir Mülteci Sorunu ile karşı karşıyaydı. Gerçekten adada iken  özellikle Midilli Limanı ve şehir merkezinde mülteci sorununu gözlemleme fırsatı bulduk. Yerlerinden , yurtlarından ayrılmış insanların dramı tokat gibi yüzümüze yansıdı.. Bu konu hakkında çok uzun, derin hislerimi yazabilirim ama bu yazı tatil rotanız üzerine, hadi devam….

Midilli Adası diğer adalara göre oldukça büyük bir alana yayılıyor, gezilecek görülecek yeri de çok. Bir anda bambaşka adaya gelmişsiniz hissini veren köy ve kasabaları, plajları bol.  Bu sebeple bu yazıyı Midilli  Adası Genel Bilgiler, Midilli Adası Gezilecek Yerler, Tüm Kasaba ve Köyleri, Midilli Adası Tüm Plajları olarak 3 bölüme ayırdım. Ama her zamanki gibi Midilli Gezi Rehberi’ni okuduktan sonra, başka bir ihtiyaç bırakmayacak size. Yazıyı okuyup yola çıkmaya hazırlanabilirsiniz:)

Haydi başlayalım…..

Midilli Adasında sizi karşılayacak ilk görüntü

Midilli Adasında sizi karşılayacak ilk görüntü

MİDİLLİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Midilli Adası, Girit (Crete) ve Eğriboz (Evia) adalarından sonra Yunanistan’ın coğrafi olarak üçüncü büyük adası. Bu sebeple adayı tamamen hakkını vererek gezelim diyenlerdenseniz 5-6 gün ideal olacaktır, aksi takdirde koşturmaktan bitap düşebilirsiniz 🙂

Vaktiniz kısıtlı ise ona göre planlama önerilerim de ilerleyen bölümlerde olacak, okumaya devam:)

Adanın Yunanca adı Lesvos (Lesbos okunur), bizim dilimize Midilli diye geçmesinin sebebi ise, adanın eski başkenti olan Mytilini’den kaynaklanmaktadır. Ada, aynı zamanda antik çağda yaşamış kadın lirik şair Sapfo (Sappho) sebebi ile de oldukça belirgin bir üne sahip ve yılın belirli dönemlerinde festivaller yapılmakta. Lezbiyen teriminin Lesbos’lu kadın şair Sappho’dan geldiği söylenmektedir.

Lirik Şair Sappho

Lirik Şair Sappho

Midilli Adası, ailenizle, çocuklarınızla, tek başınıza, arkadaşlarınızla, huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler için hem yakınlığı hem de çeşitliliği ile ideal bir ada. Tarihçesi oldukça eskilere uzanan ada, zeytin, zeytinyağı ve uzo üretimi ile dünya çapında meşhur.

Midilli'de Güneşte Kurutulan Ahtapotlar

Midilli’de Güneşte Kurutulan Ahtapotlar

MİDİLLİ ADASI VİZE GEREKLİ Mİ? MİDİLLİ ADASINA NASIL GİDİLİR?

Midilli Adası’na geçişte 2017 yılında da kapı vizesi uygulaması devam etmekte. Yunanistan kapı vizesi nasıl alınır derseniz, Yunanistan  Kapı Vizesi hakkında detaylı bilgi için bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Umuma mahsus pasaportunuz var ise ve kapı vizesi almayacak iseniz,  Schengen Vizesi almanız gerekmekte.  Yeşil pasaport sahipleri için Yunanistan’a girişte vize istenmiyor

Ayvalık Hudut

Ayvalık Hudut

Midilli Adası’na Türkiye’den en kolay geçiş Ayvalık’tan kalkan Turyol ve  Jalem Tur firmaları feribot seferleri ile sağlanmakta. İki kıyı arasında karşılıklı olarak sabah 09.00 ve 18.00 seferleri bulunmakta. Yolculuk hızlı katamaranla 45, feribot ile yaklaşık birbuçuk saat  sürüyor.

Ayvalık Midilli Feribot Firmaları

Ayvalık Limanda Midilli Feribot Firmaları

Midilli Adası’na , Yunanistan’ın başkenti Atina’dan düzenli uçak seferleri olduğu gibi, yaz döneminde bazı uçak firmaları charter seferleri de düzenlemekte.

ARABAYLA MİDİLLİ’YE GİTMEK MÜMKÜN MÜ?

Evet, Midilli Adası’na kendi arabanızla gitmeniz mümkün. Araçlı feribotlarda yaz döneminde sıkışıklık ve kapasite sorunu olabileceğinden,  Midilli’ye arabayla geçmek için rezervasyon işlemlerinizi son dakikaya bırakmamanızı tavsiye ederim.

Araç ile Yunanistan’a gidecek iseniz , Yunanistan sizden yeşil sigorta ve çipli ehliyet yada uluslararası ehliyet soracaktır. Bu konuyu detaylıca Arabayla Yunanistan için Gerekli Evraklar konulu yazımda anlatmıştım.

Midilli Adası’na bizim gibi İstanbul ya da başka şehirden araba ile geliyor iseniz ve araçla geçmeyecek iseniz,  aracınızı Ayvalık Limanı civarında bulunan otoparklara bırakabilirsiniz.

Biz adaya  hızlı katamaran ile 45 dakikada konforlu bir şekilde geçiyoruz. Feribotlar, Mytilini yani limanın olduğu şehir merkezine yanaşıyorlar. Derme çatma gümrükten çıkmamız ise kalabalık ve Yunanistan’a geldiğimizi belli eden az gümrük memuru, yavaş servis sebebi ile yaklaşık 1 saati buluyor. Yine de haklarını yemeyeyim çocuk sebebi ile oturarak bekleyeceğimiz bir alana almışlardı bizi:)

Gümrük işlemleri sonrası, daha Türkiye’de iken  rezervasyonunu yaptığımız kiralık aracımızı aldıktan sonra, Vatera’ya doğru yola koyuluyoruz. Midilli Adası’nda araba kullanırken önereceğim tek şey, ana arterlerden ayrılmamak çünkü biranda karşınıza çıkacak keçi yolları  yüreğinizi ağzınıza getirebiliyor.

Molyvos'ta şirin bir işletme

Molyvos’ta şirin bir işletme

 

MİDİLLİ ADASI HARİTASI

Midilli (Lesvos )haritası

Midilli (Lesvos )haritası

MİDİLLİ (LESVOS ) HAVA DURUMU

Midilli’de,  Akdeniz ikliminin sahip olduğu sıcak yaz günleri ve çok sert olmayan bir  kış mevsimi hüküm sürüyor. Adada bulunan iki büyük dağ sebebi ile ada içindeki sıcaklıklar bölgeden bölgeye değişkenlik göstermekte. Mayıs ayı ortalaması 20, Haziran ortalaması 24, Temmuz ve Ağustos ayı ortalamaları 30, 35 dereceyi bulabilir. 40 derece’yi bulan sıcaklıklar da adada bu sıkça görülmekte.

Eğer çok sıcak ve kalabalık sevmiyor iseniz,  tatilinizi Haziran ve Eylül aylarında planlarsanız, hem kavurucu sıcaklardan kaçınmış, hemde yüksek sezondan kaçınmış olursunuz.

Midilli ülkemiz Ege kıyılarındaki iklime benzer hava şartları ile, yaz ayları dışında da  gezmeye oldukça uygun.

MİDİLLİ ADASI KONAKLAMA

Yazının ilerleyen bölümlerinde bölge bölge konaklama tavsiyelerim ayrıca  yer alacak ama siz yine de şimdiden Midilli adası konaklama seçeneklerini görmek isterseniz  buraya  tıklayabilirsiniz….

Midilli Adası oldukça büyük, dolayısı ile konaklama planı yaparken bunu göz önünde tutmakta, kalış süreniz ve gezeceğiniz yerlere, ulaşım şartlarınıza göre hareket etmekte fayda var. Biz adayı detaylı gezmek istediğimizden,  adanın güney kısmında 5 gün Vatera, kuzeyinde ise  4 gün Molyvos‘ta konaklama planı yapmıştık, bu şekilde adanın her yerine hak ettiği vakti ayırabilecektik. Fakat, işlerimiz sebebi ile  Molyvos kısmını adada iken iptal ederek, maalesef erken dönmemiz gerekti. Biz  bu sebeple Vatera’da kalarak tüm Midilli tatilimizi noktaladık ve heryere Vatera’dan gidip geldik.

Vatera Plajı ve Aphrodite Beach Hotel

Vatera Plajı ve Aphrodite Beach Hotel

Burada ayrı bir parantez açarak size, Vatera bölgesinde konakladığımız Aphrodite Beach Hotel ‘i tavsiye etmeden geçemeyeceğim. Tesisin hemen önü deniz ve kendine ait şezlong şemsiye imkanı var.

Vatera plajı, 7 kilometre ile Midilli Adasının en uzun kumsalına sahip. Tesisin kumsalında bulunan trambolin ve mini çocuk oyun alanı, Efe’nin gündüz ve akşam yemeklerimiz esnasında sıklıkla vakit geçirdiği bir yer oldu. Vatera bölgesinden yazımın ikinci bölümünde de bahsedeceğim ama size bu tesisin sahipleri olan  güzel insanları özellikle tanıtmam lazım. Hahathakis ailesi tarafından işletilen Aphrodite Beach Hotel’de, sizleri memnun etmek için ellerinden geleni yapan, hoş sohbet, güleryüzlü bir aile var.  Lezzetli yemekleri bulunan, mütevazi fakat her ihtiyacınızın hızla karşılandığı temiz tesisin sahipleri size her konuda her türlü yardımı yapacaklardır. Tesiste mutfak ailenin hanımlarına emanet, beyler balıkçı. Dolayısı ile oldukça lezzetli ve başarılı Yunan ev yemekleri, ev yapımı pizzalar, taze sandviçler, taze tutulmuş deniz ürünleri ve daha birçok isteğiniz anında yerine getirilebiliyor.

Aphrodite Beach Hotel Vatera

Eğer denk gelirseniz bazı akşamlarda otelin sahibi kardeşlerden Yiannis, canlı performans ile çok güzel şarkılar söylüyor..

Tesiste konaklama fiyatları uygun, yemek fiyatları da adada ortalama bir tavernada ödeyeceğiniz seviyede ama porsiyonlar, lezzet, ilgi, alaka yönünden oldukça memnun kalacağınızı düşünüyorum.

 

Aphrodite Beach Vatera Plaj Alanı

Aphrodite Beach Vatera Plaj

pool-night-15

Yiannis’e ,gönülden sohbetler ettiğimiz Maria’ya, Giorgios’a , giderseniz benden mutlaka selam söyleyin olur mu?

Aphrodite Beach Hotel Vatera Midilli

Aphrodite Beach Hotel Vatera Midilli

 

Yazının İkinci Bölümü MİDİLLİ ADASI GEZİLECEK YERLER, KASABA VE KÖYLERİ .. Okumak için Tıklayın

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.