gezipaylasim

Güneş Kremlerine Dikkat!! Güneş Kremi Seçimi


                                           


Her sene yaz tatili sezonunun açılışı ile birlikte alışveriş telaşımız başlar. Özellikle de güneş kremi seçimi, deniz kenarına gidecekler için alışverişin olmazsa olmazlarındandır. Peki, ya ben size güneşin zararlı ışınlarından korunmak için kendinize ve çocuklarınıza sürdüğümüz kremlerin, piyasada bulunan önemli bir bölümünün toksik ve kanserojen maddeler içerdiğini söylesem?
Özellikle çocuklar için  ciddi hormon bozukluklarına bile sebep olabilecek nitelikte kimyasal barındıran ürünler maalesef dünyanın her yerinde marketlerde, kozmetik mağazalarında ve eczanelerde rahatlıkla satılıyor..
Bu noktada, Amerikan kaynaklı bağımsız ve kar amacı gütmeyen  araştırma kuruluşu EWG( Environmental Working Group), her sene toksik madde, kimyasal içeren ve içermeyen güneş kremi markalarını açıklıyor. 

Güneş kremi seçimi yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği, güneş kremi koruma faktörleri gibi birçok konuda bizi aydınlatan rapordan sizlere gözüme takılanları özetleyerek, bu konuda kendiniz ve aileniz için daha sağlıklı, bilinçli ve doğru seçimler yapmanıza bir nebze de olsa olanak sağlamak isterim.
Neden EWG? 
EWG, insan ve çevre sağlığını koruma amacını taşıyan bir kuruluş olup, sadece güneş kremlerini değil, toksik ev temizleme ürünlerini, gıda güvenliğini de içine alan bir çok alanda  araştırmalar yapmaktadır. Grubun, güneş kremi raporları 2007 yılından beri her sene yayınlanmaktadır. Amerikan Gıda ve İlaç dairesi FDA, güneş kremleri konusunda bir standart oluşturmadığından, tüketicinin bu alanda ürün seçiminde pazarlama taktikleri yada içerik bilgisizliği sebebi ile yanlış seçimler yapmasını engellemek grubun esas misyonudur.
2014 raporunda yaklaşık 700 güneş kremi ve SPF içeren günlük nemlendirici krem mercek altına alınmıştır. 


İLK TAVSİYE 
 UV ışınlarından korunmanın en etkili yolları, gölgede kalmak, şapka, güneş gözlüğü kullanmak, ince kıyafetler giyinmek ve öğle saatlerinde güneşin altında kalmamaktır. Bunları yaptıktan sonra şimdi güneş kremini seçme vakti..
Ürün etiketlerini,  içerikleri mutlaka ama mutlaka okuyun. Hatta alışverişe giderken bu yazının bir kopyasını yanınıza alın.. Karmaşık kimyasal isimleri hatırlamakta zorlanmayın..

GÜNEŞ KREMİ SEÇERKEN ŞU ÜRÜNLERİ ALMAYIN..
SPREY GÜNEŞ KREMLERİ
 
Sprey şeklinde sürümü kolay, üstte leke bırakmayan güneş kremleri genellikle nanoteknolojik ürünler, değişime uğrayabiliyorlar ve deri altında ne noktaya kadar işlediği maalesef hala belli değil. Ayrıca sprey ürünler nefes yolu ile vücuda girme tehlikesini de içeriyor. 
 
ÇOK YÜKSEK SPF’den KAÇININ.. HEM KENDİNİZ HEM DE ÇOCUKLARINIZ İÇİN..
Bu tür ürünler sizi UVB (yani güneş yanıklarına karşı ) ışınlarına karşı korurken, cildin altına girebilen, erken yaşlanmaya sebep olan UVA ışınlarına karşı korumazlar ve cilt kanserine sebep olabilirler.
50 koruma faktörü ve üstü ürünler, insanlara yanlış bir güvenlik hissi vererek, daha derin cilt zararlarına sebep olabilmektedir.  15-50 faktör arası ürünler idealdir.
OXYBENZONE
 Güneş kremlerinde sıklıkla kullanılan oxybenzone, cilt altına geçerek kana karışmakta ve vücutta adeta ostrojen  etkisi göstermektedir. Allerjik reaksiyonları tetikleyebilir,  gelişme çağında olan çocukların hormonel dengelerini altüst edebilir..
2014 raporunda yer alan güneş kremlerinin yaklaşık %40’ında bu maddenin kullanıldığı tespit edilmiştir.
RETINYL PALMITATE 
Gece kremlerinde kullanıldığında, A vitaminin bir türü olan retinyl palmitate ( yada retinol)  yaşlanma karşıtı etkiler göstermektedir. Fakat güneşte  kullanıldığında, cilt tümörleri ve lezyonlarının gelişimini hızlandırdığı tespit edilmiştir.
Araştırma konusu kremlerin %20’si bu kimyasalı içermekte..
GÜNEŞ YAĞLARI
Güneş yağları genellikle 15 koruma faktörü altında olduğundan, hiçbir koruma sağlayamıyor.
GÜNEŞ KREMİNİZ BU MADDELERİ İÇEREBİLİR..
İçinde çinko oksit (zinc oxide), titanium dioxide, %3 avobenzone, mexoryl SX bulunan mineral bazlı ürünleri tercih edin. Bu maddeler  UVA ışınlarını filtreler, ancak deri altına girmedikleri için dolaşım sistemine ulaşamazlar.. 

guneş2

BEBEK VE ÇOCUKLAR İÇİN GÜNEŞ KREMİ SEÇERKEN

Öncelikle bebeklere ve çocuklara güneşe maruz kaldıkları anlarda mutlaka şapka ve ince bir t-shirt giydirilmeli. Son zamanlarda UVA filtreli yarım ve uzun kollu mayolar da bulunmakta, güvenilir markaların ürünleri tercih edilebilir.
6 aydan küçük bebeklerin vücutları daha melanin üretmediklerinden, direk güneşten mümkün olduğunca korunmalıdır. Hafif, ince fakat kapalı kıyafetler ve şapka kullanılmalıdır.
Bebeklerin bulunduğu ortam mutlaka gölge yapılmalı, ister arabasının başlığı ile, ister şemsiye ile…
Gün ortası sıcaklarından  mutlaka kaçınılmalıdır.
6 aydan küçük bebeklere güneş kremi sürmeden evvel mutlaka ama mutlaka doktorunuza danışınız. Doktorunuzla bu konu hakkındaki bilgilerinizi paylaşınız…
Mümkünse ürünü kullanmadan önce, alerjik reaksiyonlara karşı çocuğunuzun bilek içinde  çok ufak bir bölgede ürünü test edin.
Güvenli bulduğunuz ürünü sıklıkla sürün, özellikle de çocuğunuz çok terliyor yada su ile oynuyor ise…
Raporun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz..Kaynak: Environmental Working Group, Ewg’S 2014 Guide to Sunscreens 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.